The Malaysia Post

Bekas PM Jepun Shinzo Abe ditembak, dikhuatiri mati

Bekas perdana menteri Jepun Shinzo Abe ditembak pada satu acara kempen pada hari Jumaat, kata jurucakap kerajaan, ketika media tempatan melaporkan bekas pemimpin itu tidak menunjukkan sebarang tanda penting.

“Bekas perdana menteri Abe ditembak sekitar jam 11:30 pagi,” di wilayah barat negara itu Nara, ketua setiausaha kabinet Hirokazu Matsuno memberitahu pemberita.

“Seorang lelaki, dipercayai penembak, telah ditahan. Keadaan bekas perdana menteri Abe kini tidak diketahui.”

“Walau apa pun alasannya, tindakan biadab seperti itu tidak boleh dibiarkan, dan kami mengutuk sekeras-kerasnya,” tambah Matsuno.

Media tempatan termasuk penyiar nasional NHK dan agensi berita Kyodo berkata bekas perdana menteri itu kelihatan dalam “penangkapan kardiorespiratori”, istilah yang sering digunakan di Jepun sebelum kematian yang ditakuti boleh disahkan secara rasmi oleh koroner.

Serangan terhadap seorang lelaki yang mungkin ahli politik terkenal Jepun berlaku walaupun tahap jenayah kekerasan yang terkenal rendah dan undang-undang senjata api yang ketat di negara itu.

Abe telah menyampaikan ucapan tunggul di acara menjelang pilihan raya dewan atasan Ahad, dengan keselamatan hadir, tetapi penonton dapat mendekatinya dengan mudah.

Rakaman yang disiarkan oleh NHK menunjukkan dia berdiri di atas pentas apabila bunyi letupan kuat kedengaran dan asap kelihatan di udara.

Seorang lelaki kemudiannya dilihat ditahan oleh pihak keselamatan.

“Dia sedang berucap dan seorang lelaki datang dari belakang,” kata seorang wanita muda di tempat kejadian memberitahu NHK.

“Tembakan pertama berbunyi seperti mainan. Dia tidak jatuh dan berlaku letupan besar. Pukulan kedua lebih jelas, anda boleh melihat percikan api dan asap,” tambahnya.

“Selepas pukulan kedua, orang ramai mengerumuninya dan memberinya urutan jantung.”

Abe, 67, rebah dan berdarah dari leher, sumber dari Parti Liberal Demokratik yang memerintahnya memberitahu agensi berita Jiji.

Seorang pegawai di hospital Universiti Perubatan Nara memberitahu AFP: “Apa yang boleh kami kongsikan sekarang ialah pemindahannya ke sini telah selesai,” enggan mengulas mengenai status bekas pemimpin itu.

‘Sedih dan terkejut’

Pandangan umum menunjukkan pekerja di tempat kejadian selepas serangan ke atas bekas perdana menteri Jepun Shinzo Abe di dataran stesen Kintetsu Yamato-Saidaiji di Nara

Beberapa media melaporkan bahawa dia kelihatan ditembak dari belakang.

Jiji berkata kerajaan berkata pasukan petugas telah ditubuhkan susulan insiden itu, dan reaksi sudah mula mencurah-curah.

“Kami semua sedih dan terkejut dengan penembakan bekas perdana menteri Abe Shinzo,” kata Duta Besar AS ke Jepun Rahm Emanuel dalam satu kenyataan.

“Kerajaan AS dan rakyat Amerika mendoakan kesejahteraan Abe-san, keluarganya, dan rakyat Jepun.”

Penasihat khas Perdana Menteri Fumio Kishida Jen Nakatani memberitahu wartawan “keganasan atau keganasan tidak boleh dibiarkan,” lapor Jiji.

Abe, perdana menteri Jepun yang paling lama berkhidmat, memegang jawatan pada 2006 selama satu tahun dan sekali lagi dari 2012 hingga 2020, apabila beliau terpaksa berundur kerana kolitis ulseratif keadaan usus yang melemahkan.

Dia seorang konservatif hawkish yang mendesak semakan perlembagaan pasifis Jepun untuk mengiktiraf tentera negara itu dan kekal sebagai tokoh politik terkemuka walaupun selepas berundur.

Jepun mempunyai beberapa undang-undang kawalan senjata yang paling ketat di dunia, dan kematian tahunan akibat senjata api di negara yang mempunyai 125 juta orang itu selalunya dalam angka tunggal.

Baca Lagi | Bekas PM Jepun Shinzo Abe ditembak, dikhuatiri mati

Mendapatkan lesen senjata api adalah proses yang panjang dan rumit walaupun untuk warga Jepun, yang mesti mendapat cadangan daripada persatuan menembak dahulu dan kemudian menjalani pemeriksaan polis yang ketat. — AFP

Read Previous

Tiada lagi siaran media sosial mengenai kes yang sedang berjalan, hakim memberi amaran kepada pendakwaan dan pembelaan dalam perbicaraan rasuah Syed Saddiq

Read Next

Timbalan Menteri Sumber Manusia menggesa majikan memberi cuti bergaji kepada pekerja yang terjejas banjir Baling

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.