The Malaysia Post

Tiada lagi siaran media sosial mengenai kes yang sedang berjalan, hakim memberi amaran kepada pendakwaan dan pembelaan dalam perbicaraan rasuah Syed Saddiq

Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, yang telah didakwa atas empat pertuduhan pecah amanah jenayah, penyelewengan dana daripada parti politik dan pengubahan wang haram, dan pihak pendakwaan kedua-duanya diberi amaran terakhir untuk tidak berkongsi atau membuat sebarang komen mengenai sosial. media mengenai kes itu selagi ia belum selesai di mahkamah.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Azhar Abdul Hamid memberi kata dua selepas timbalan pendakwa raya Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin memaklumkan Mahkamah Tinggi mengenai laporan polis yang difailkan semalam berhubung catatan Twitter daripada akaun tertuduh berhubung keterangan mahkamah membabitkan bekas penolong bendahari Pemuda Bersatu Rafiq Hakim Razali, saksi dalam perbicaraan.

“Saya masih ingat Hakim Mohamed Zaini Mazlan juga pernah mengulas perkara ini sebelum ini, dan turut menasihatkan tentang perkara ini, jadi biarlah ini menjadi amaran terakhir kepada semua pihak untuk tidak membuat ulasan sedemikian lagi,” kata Azhar merujuk kepada hakim lain.

Wan Shaharudin sebelum ini berkata pihak pendakwaan sedang mempertimbangkan untuk memetik Syed Saddiq kerana menghina mahkamah berhubung tweet itu.

Tetapi peguam bela Gobind Singh Deo menjelaskan bahawa siaran media sosial yang menjadi perbalahan itu hanyalah tweet semula daripada orang lain dan bahawa dia telah memberitahu Syed Saddiq untuk mengeluarkannya daripada akaunnya, dan yang kedua telah mematuhinya.

“Ia tidak disengajakan dan dia memadamkannya dan saya memberitahunya bahawa ini adalah sesuatu yang dia tidak boleh lakukan. Kami telah mengambil perhatian sepenuhnya mengenai perkara ini dan saya ingin mengulangi bahawa tweet itu bukan miliknya, ia adalah tweet semula,” kata Gobind.

Syed Saddiq, yang berada di kandang tertuduh

memohon maaf kerana menyebarkan ke media sosial.

Mahkamah sepatutnya mendengar hujah berhubung usaha pembelaan untuk mendakwa Rafiq sebagai saksi hari ini.

Gobind berhujah bahawa pihak pendakwaan mengambil keterangan daripada kenyataan lisan dan kemudian meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atau pihak ketiga menulis kenyataan saksi Rafiq yang akan dikemukakan di mahkamah.

Gobind menambah bahawa pihak pembelaan tidak mempunyai salinan kenyataan saksi Rafiq dan hanya boleh mendapatkan keterangannya melalui pemeriksaan balas di mahkamah, yang mana kenyataan bercanggah itu muncul.

Beliau berhujah bahawa ia adalah satu penyalahgunaan proses mahkamah dan menuduh pihak pendakwaan “memijak ais nipis”.

Tetapi Wan Shaharuddin membantah bahawa Gobind telah mengenepikan isu itu, sambil menambah bahawa keterangan lisan diperoleh daripada kenyataan saksi Rafiq dan oleh itu boleh diterima oleh mahkamah.

Baca Lagi | Tiada lagi siaran media sosial mengenai kes yang sedang berjalan, hakim memberi amaran kepada pendakwaan dan pembelaan dalam perbicaraan rasuah Syed Saddiq

Azhar menangguhkan pendengaran ke 18 Julai selepas kedua-dua pihak mengemukakan hujah mereka dan berkata beliau akan memutuskan sama ada pemecatan itu perlu diteruskan atau tidak.

Read Previous

Pelakon Paul Rudd menceriakan mangsa pembuli Colorado dengan sepucuk surat dan topi keledar Ant-Man yang ditandatangani

Read Next

Bekas PM Jepun Shinzo Abe ditembak, dikhuatiri mati

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.