The Malaysia Post

Penduduk dunia mencecah lapan bilion tahun ini, kata PBB

Penduduk dunia dijangka mencecah lapan bilion pada 15 November, ramalan PBB semalam dalam laporan yang mengatakan India akan mengatasi China sebagai negara paling ramai penduduk di dunia pada 2023.

Pencapaian keseluruhan populasi itu “adalah peringatan tanggungjawab kita bersama untuk menjaga planet kita dan seketika untuk merenung di mana kita masih gagal mencapai komitmen antara satu sama lain,” kata Setiausaha Agung Antonio Guterres, tanpa menyebut secara spesifik.

“Ini adalah kesempatan untuk meraikan kepelbagaian kita, mengiktiraf kemanusiaan kita, dan mengagumi kemajuan dalam kesihatan yang telah memanjangkan jangka hayat dan secara mendadak mengurangkan kadar kematian ibu dan anak,” tambahnya.

Ramalan oleh Jabatan Hal Ehwal Ekonomi dan Sosial PBB berkata populasi dunia berkembang pada kadar paling perlahan sejak 1950.

La sepatutnya mencecah 8.5 bilion pada 2030

dan 9.7 bilion pada 2050, memuncak pada kira-kira 10.4 bilion orang pada 2080-an sebelum kekal pada tahap itu sehingga 2100.

Walaupun penurunan bersih dalam kadar kelahiran diperhatikan di beberapa negara membangun, lebih separuh daripada ramalan kenaikan penduduk dunia dalam dekad akan datang akan tertumpu di lapan negara, kata laporan itu.

Baca Lagi | Penduduk dunia mencecah lapan bilion tahun ini, kata PBB

Ia berkata mereka adalah Republik Demokratik Congo, Mesir, Ethiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipina dan Tanzania. — AFP

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kebimbangan penguncian China melanda ekuiti Asia, pasaran minyak mentah

Read Next

Pejabat perdana menteri Sri Lanka mengesahkan presiden meletak jawatan selepas protes

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.