The Malaysia Post

Pejabat perdana menteri Sri Lanka mengesahkan presiden meletak jawatan selepas protes

Presiden Sri Lanka Gotabaya Rajapaksa telah memaklumkan kepada Perdana Menteri Ranil Wickremesinghe bahawa beliau akan meletakkan jawatan, kata pejabat perdana menteri hari ini, selepas puluhan ribu penunjuk perasaan menyerbu kediaman rasmi kedua-dua lelaki itu.

Selepas protes besar-besaran pada hari Sabtu berikutan krisis ekonomi yang melemahkan, speaker parlimen berkata Rajapaksa akan meletakkan jawatan pada hari Rabu. Bagaimanapun, tiada sebarang kenyataan langsung daripada Rajapaksa mengenai rancangannya.

Wickremesinghe berkata beliau juga akan berundur untuk membenarkan kerajaan sementara semua parti mengambil alih.

Pemimpin pergerakan protes berkata orang ramai akan terus menduduki kediaman presiden dan perdana menteri di Colombo sehingga mereka akhirnya berhenti jawatan.

Colombo, bandar terbesar di Sri Lanka, tenang hari ini apabila ratusan orang berjalan-jalan ke sekretariat dan kediaman presiden dan melawat bangunan era penjajah. Polis tidak cuba menghalang sesiapa pun.

“Kami tidak akan pergi ke mana-mana sehingga presiden ini pergi dan kami mempunyai kerajaan yang boleh diterima oleh rakyat,” kata Jude Hansana, 31, yang berada di tapak protes di luar kediaman itu sejak awal April.

“Perjuangan rakyat adalah untuk reformasi politik yang lebih luas. Bukan hanya untuk presiden pergi. Ini baru permulaan.” Seorang lagi penunjuk perasaan, Dushantha Gunasinghe, berkata dia telah pergi ke Colombo dari bandar sejauh 130 km (80 batu), berjalan kaki sebahagian daripada jalan kerana masalah bahan api. Dia berkata dia akhirnya sampai pagi ini.

“Saya sangat letih sehingga hampir tidak boleh bercakap,” kata lelaki berusia 28 tahun itu sambil duduk di atas kerusi plastik di luar pejabat presiden. “Saya datang bersendirian sepanjang jalan ini kerana saya percaya kita perlu menyelesaikannya. Kerajaan ini perlu pulang dan kita memerlukan pemimpin yang lebih baik.”

Rajapaksa dan Wickremesinghe

tidak berada di kediaman mereka apabila penunjuk perasaan melonjak masuk ke dalam bangunan dan tidak kelihatan di khalayak ramai sejak Jumaat. Keberadaan mereka tidak diketahui.

Rumah persendirian Wickremesinghe di pinggir bandar Colombo yang mewah telah dibakar, dan tiga suspek telah ditangkap, kata polis.

Pakar perlembagaan berkata sebaik sahaja presiden dan perdana menteri meletak jawatan secara rasmi, langkah seterusnya ialah speaker dilantik sebagai pemangku presiden dan parlimen mengundi presiden baharu dalam tempoh 30 hari untuk melengkapkan penggal Rajapaksa yang akan berakhir pada 2024.

Rakyat Sri Lanka biasa kebanyakannya menyalahkan Rajapaksa atas kejatuhan ekonomi yang bergantung kepada pelancongan, yang terjejas teruk oleh pandemik Covid-19 dan larangan baja kimia yang kemudiannya dibatalkan.

Kewangan kerajaan telah dilumpuhkan oleh hutang yang meningkat dan pelepasan cukai yang mewah yang diberikan oleh rejim Rajapaksa. Rizab pertukaran asing dengan cepat susut apabila harga minyak meningkat.

Baca Lagi | Pejabat perdana menteri Sri Lanka mengesahkan presiden meletak jawatan selepas protes

Negara itu hampir tidak mempunyai apa-apa dolar lagi untuk mengimport bahan api, yang telah dikenakan catuan teruk, dan barisan panjang telah terbentuk di hadapan kedai yang menjual gas memasak. Inflasi utama di negara 22 juta mencecah 54.6 peratus bulan lepas, dan bank pusat telah memberi amaran bahawa ia boleh meningkat kepada 70 peratus dalam beberapa bulan akan datang. — Reuters

Read Previous

Penduduk dunia mencecah lapan bilion tahun ini, kata PBB

Read Next

Kishida Jepun yang dovish kini mungkin mengambil jubah pertahanan mentor yang terbunuh Abe

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.