The Malaysia Post

Kishida Jepun yang dovish kini mungkin mengambil jubah pertahanan mentor yang terbunuh Abe

Selepas persembahan yang mantap dalam pilihan raya yang dibayangi oleh pembunuhan bekas perdana menteri Shinzo Abe, Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida mungkin mempunyai momentum baru untuk meningkatkan perbelanjaan pertahanan pada skala yang melampaui genggaman mentornya yang terbunuh.

Dengan berbuat demikian, Kishida, seorang sederhana dari Hiroshima yang mahu senjata nuklear diharamkan, akan memperluaskan legasi hawkish Abe dan memastikan sokongan daripada penyokong tegar Parti Liberal Demokratik yang setia kepada Abe.

Pakatan pemerintah LDP meningkatkan majoritinya di dewan tinggi parlimen dua hari selepas Abe, perdana menteri paling lama berkhidmat dan broker kuasa parti, ditembak mati semasa ucapan kempen di bandar Nara di barat.

Jenayah itu mengejutkan negara di mana keganasan senjata api jarang berlaku, mencetuskan gelombang perkabungan dan penilaian terhadap warisan Abe. Pengaruhnya sangat luas dan berpolarisasi, terutamanya pada pertahanan. Pengebumian ditetapkan pada hari Selasa.

Janji Kishida untuk “secara substansial” meningkatkan perbelanjaan pertahanan mengambil makna baharu selepas pembunuhan itu. Dilihat oleh sesetengah pengundi sebagai terlalu hawkish, bekas perdana menteri itu tidak pernah dapat meningkatkan perbelanjaan pertahanan kepada 2 peratus daripada KDNK yang ditetapkan partinya sebagai matlamat.

Belanjawan pertahanan seterusnya boleh menjadi sebanyak 6 trilion yen (AS$45 bilion), atau peningkatan 11 peratus daripada tahun lepas, seorang ahli parlimen LDP yang pernah rapat dengan Abe dan mempunyai pengetahuan tentang perbincangan pertahanan dalaman memberitahu Reuters, dengan syarat tanpa nama.

“Jika dia boleh mencapai itu, konservatif dalam parti akan berduyun-duyun ke Kishida dan dia akan mempunyai pentadbiran jangka panjang, tidak syak lagi mengenainya,” tambah ahli parlimen itu.

“Kishida boleh mengamankan takhtanya dengan merealisasikan matlamat Abe.” Sokongan konservatif itu adalah kritikal, kerana Kishida telah meneruskan dasar ekonomi yang menyimpang daripada neo-liberalisme yang disukai Abe. Kawalan terhadap LDP yang berpuak-puak akan membolehkan Kishida tiga tahun melaksanakan programnya sebelum pilihan raya lain.

Pengundi Jepun, yang takut tergelincir ke dalam ketenteraan, secara tradisinya berwaspada dengan peningkatan besar dalam perbelanjaan pertahanan, tetapi ramai kini bimbang bahawa pencerobohan Rusia ke atas Ukraine mungkin mendorong China untuk menyerang negara jiran, Taiwan.

Peningkatan peratusan tahunan kira-kira 10 peratus, saiz yang disebut oleh ahli parlimen LDP, akan menggandakan perbelanjaan ketenteraan kepada 2 peratus daripada KDNK menjelang akhir dekad dan menjadikan Jepun sebagai pembelanja tentera ketiga terbesar di dunia di belakang Amerika Syarikat dan China.

Beijing kini membelanjakan lebih daripada empat kali ganda berbanding Jepun untuk pertahanan, ranking belanjawan pertahanan global 2021 oleh Institut Penyelidikan Keamanan Antarabangsa Stockholm menunjukkan.

‘Gelombang yang belum pernah terjadi sebelumnya’

“Kishida sedang menunggang gelombang sokongan yang tidak pernah berlaku sebelum ini di Jepun untuk meningkatkan belanjawan pertahanan,” kata Christopher Johnstone, penasihat kanan dan pengerusi Jepun di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa (CSIS).

“Terdapat sedikit kontroversi mengenai apa yang dicadangkan Kishida.” Kenaikan tahunan ke utara sebanyak 6 peratus hingga 7 peratus adalah “boleh masuk akal”, tambah Johnstone.

Abe, yang meletak jawatan pada 2020 selepas dua penggal sebagai perdana menteri, dipilih untuk tugas kedua pada 2012 dengan berikrar untuk memulihkan ekonomi dan melonggarkan had perlembagaan pasifis yang menghalang Jepun daripada melancarkan perang.

Kabinetnya kemudiannya menerima pakai resolusi untuk meminda perlembagaan pasca Perang Dunia Kedua untuk membenarkan pelaksanaan pertahanan diri kolektif, menyediakan asas undang-undang untuk pengembangan aktiviti ketenteraan, tetapi dia akhirnya gagal untuk menyemaknya.

Kishida nampaknya kurang bersemangat untuk matlamat itu berbanding Abe — dia berkata sebahagian daripada perlembagaan mungkin mempunyai unsur-unsur yang “lapuk dan kurang” dan berharap perbincangan untuk menyemaknya dapat diteruskan.

Parti yang terbuka untuk menyemak semula perlembagaan mengekalkan majoriti dua pertiga mereka di dewan atasan.

Sokongan awam

Kishida kini mempunyai “lampu hijau” untuk lebih banyak perbelanjaan pertahanan, kata Robert Ward, pengerusi Jepun di Institut Kajian Strategik Antarabangsa.

“Walaupun masih ada persoalan mengenai apa yang mereka akan belanjakan wang itu, dari mana wang itu akan datang,” tambahnya.

Lebih separuh daripada responden dalam tinjauan pendapat bulan lepas oleh Jiji Press mahu melihat peningkatan dalam perbelanjaan pertahanan. Hampir dua pertiga berkata Jepun harus memperoleh peluru berpandu dengan jarak yang mencukupi untuk menyerang pangkalan musuh asing.

Beberapa pemerhati, seperti laksamana bersara Katsutoshi Kawano, bekas ketua Staf Bersama Pasukan Pertahanan Diri Jepun, ingin melihat perbelanjaan yang lebih besar.

Peningkatan yang “sesuai” ialah kira-kira 20 peratus atau kira-kira 1 trilion yen, katanya, sambil menambah bahawa dana tambahan harus disalurkan kepada penyelenggaraan dan logistik untuk memastikan tentera dapat mengerahkan pesawat, kapal dan aset tempur lain yang sudah dimilikinya.

Tentera terpaksa mengkanibal peralatan untuk memastikan sistem lain beroperasi kerana kekurangan wang untuk alat ganti, seorang bekas pegawai kanan kementerian pertahanan memberitahu Reuters, meminta untuk tidak dikenal pasti kerana sensitiviti isu itu.

Jepun akan memerlukan satu dekad untuk membina kuasa yang lebih kuat yang boleh menyerap dua kali ganda perbelanjaan pertahanan, dengan tiga tahun pertama diperlukan untuk membawanya peralatan sedia ada sehingga awal dan untuk menyimpan senjata api, kata pegawai itu.

Kishida perlu mendedahkan berapa banyak dia mahu meningkatkan perbelanjaan pertahanan menjelang akhir Ogos dan kabinetnya akan meluluskan nombor akhir pada akhir tahun.

Baca Lagi | Kishida Jepun yang dovish kini mungkin mengambil jubah pertahanan mentor yang terbunuh Abe

Dia bersedia untuk mengeluarkan strategi keselamatan negara yang disemak semula dan pelan hala tuju perolehan tentera lima tahun baharu menjelang akhir tahun. — Reuters

Read Previous

Pejabat perdana menteri Sri Lanka mengesahkan presiden meletak jawatan selepas protes

Read Next

Dibebaskan daripada 600 pertuduhan yang dianggap rosak, pengusaha kedai bebas cukai Perak mencapai penyelesaian secara baik dengan Kastam untuk menamatkan semua pendakwaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.