The Malaysia Post

Presiden Palestin membuat lawatan ke Israel untuk perbincangan dengan ketua pertahanan

Mahmoud Abbas

Credits: data.image

Presiden Palestin Mahmoud Abbas membuat lawatan jarang ke Israel untuk perbincangan mengenai isu ekonomi dan keselamatan dengan ketua pertahanan Israel, tetapi dengan sedikit prospek untuk menyambung semula rundingan damai yang telah lama terhenti.

Menteri Pertahanan Benny Gantz melayan Abbas di rumahnya lewat semalam, lawatan pertama pemimpin Palestin yang disokong Barat itu ke Israel dalam lebih sedekad.

Dalam satu kenyataan hari ini, Kementerian Pertahanan Israel mengumumkan satu siri apa yang disifatkannya sebagai “langkah membina keyakinan” yang akan memudahkan kemasukan ratusan ahli perniagaan Palestin ke Israel.

Abbas dan Gantz kali terakhir bertemu pada bulan Ogos, di Tebing Barat yang diduduki. Pegawai Palestin Hussein al-Sheikh berkata bahawa pada rundingan Selasa mereka membincangkan “kepentingan mewujudkan ufuk politik” untuk menyelesaikan konflik Israel-Palestin.

Gantz, dalam rumusan pertemuannya di Twitter, tidak menyebut proses damai, terhenti sejak 2014 selepas rundingan yang disokong AS gagal. Rakyat Palestin berusaha untuk menubuhkan sebuah negara di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza, dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kotanya.

“Kami membincangkan pelaksanaan langkah-langkah ekonomi dan awam, dan menekankan kepentingan memperdalam penyelarasan keselamatan dan mencegah keganasan dan keganasan – untuk kesejahteraan kedua-dua Israel dan Palestin,” tulis Gantz.

Kerajaan berbilang parti Israel yang diketuai oleh Perdana Menteri Naftali Bennett sangat berbelah bahagi mengenai isu kenegaraan. Saingan Palestin kekal kuat, dengan Islam Hamas, yang telah berperang empat perang dengan Israel, mengendalikan Semenanjung Gaza.

Dalam langkah yang boleh memudahkan perjalanan untuk beribu-ribu rakyat Palestin, Kementerian Pertahanan berkata Gantz meluluskan pendaftaran sebagai penduduk Tebing Barat untuk kira-kira 6,000 orang yang telah tinggal di wilayah itu, yang ditawan oleh Israel dalam perang 1967, tanpa status rasmi.

3,500 lagi orang dari Gaza juga akan menerima dokumentasi pemastautin, kata kementerian itu.

Baca Lagi | Presiden Palestin membuat lawatan ke Israel untuk perbincangan dengan ketua pertahanan

Pertemuan itu menyusuli beberapa serangan Palestin ke atas warga Israel dalam beberapa minggu kebelakangan ini di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur. Rakyat Palestin juga mengadu serangan oleh peneroka Israel.

Di Gaza, Hazem Qassem, jurucakap Hamas, berkata bahawa dengan bertemu Gantz, Abbas memperdalam perpecahan politik Palestin dan menggalakkan penginapan dengan “pendudukan”, istilah yang digunakan kumpulan itu untuk menggambarkan Israel.

Read Previous

Thailand menumpaskan Indonesia 4-0, mara ke perlawanan akhir Piala AFF Suzuki

Read Next

Malaysia membelanjakan RM1.4b untuk bantuan banjir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here