The Malaysia Post

Thailand menumpaskan Indonesia 4-0, mara ke perlawanan akhir Piala AFF Suzuki

piala aff suzuki

Credits: yimg

Chanathip Songkrasin menjaringkan dua gol ketika Thailand merangkul kejuaraan Piala AFF Suzuki keenam dengan menewaskan Indonesia 4-0 pada perlawanan akhir pertama hari ini.

Kapten Thailand itu membuka jaringan di Stadium Nasional Singapura pada minit kedua dan menambah satu lagi selepas rehat.

Gol oleh Supachok Sarachat dan Bordin Phala kemudian meletakkan juara lima kali itu dalam kawalan kukuh menjelang aksi kedua pada hari Sabtu.

Kekecewaan Indonesia dalam pertandingan itu nampaknya akan berterusan. Mereka telah dikalahkan dalam lima penampilan sebelum ini di final termasuk kekalahan kepada Thailand pada 2000, 2002 dan 2016.

Thailand melakukan tujuh pertukaran pada kesebelasan utama mereka selepas kemenangan separuh akhir ke atas juara bertahan Vietnam, tetapi mereka bermula dengan kuat dan berada di hadapan selepas kurang 90 saat.

Philip Roller mempamerkan kegigihan yang tinggi untuk melepasi dua pemain pertahanan di sebelah kanan kotak sebelum menyamakan kedudukan untuk Chanathip merembat masuk.

Thailand hampir melebarkan kedudukan pada minit ke-14 apabila percubaan Bordin ditepis dan kembali kepada Yusef Elias Dolah yang menanduk palang.

Di sebalik penguasaan Thailand, Indonesia berpeluang untuk kembali menyamakan kedudukan sebelum rehat apabila Alfeandra Dewangga meledak dengan hanya penjaga gol Siwarak Tedsungnoen untuk ditewaskan.

Thailand mengeratkan cengkaman dengan gol kedua tujuh minit selepas rehat.

Supachok dikelilingi oleh tiga pemain pertahanan di dalam kotak Indonesia tetapi dia melepaskan bola untuk Chanathip membuat rembatan rendah menewaskan Nadeo Argawinata untuk gol keempatnya dalam kejohanan itu.

Baca Lagi | Thailand menumpaskan Indonesia 4–0, mara ke perlawanan akhir Piala AFF Suzuki

Irfan Jaya terlepas peluang keemasan untuk mengecilkan defisit apabila usahanya dihalang oleh kaki Siwarak.

Dan Indonesia akan merungut kesilapan itu apabila Supachok melepaskan rembatan dari luar kotak penalti untuk menjadikan kedudukan 3-0 pada minit ke-67 sebelum Bordin melengkapkan kekalahan dengan gol keempat tujuh minit sebelum tamat.

Read Previous

Ahli Parlimen pembangkang menuntut suruhanjaya khas untuk menyiasat pengurusan bencana banjir Putrajaya

Read Next

Presiden Palestin membuat lawatan ke Israel untuk perbincangan dengan ketua pertahanan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here