The Malaysia Post

Elakkan menghantar pemain ke terlalu banyak kejohanan berturut-turut

Roslin Hashim

Credits: alchetron

Persatuan Badminton Malaysia (BAM) tidak seharusnya menghantar pemain ke terlalu banyak kejohanan berturut-turut kerana ini boleh menjejaskan prestasi mereka, kata bekas pemain kebangsaan Roslin Hashim.

Beliau berkata kejohanan baru-baru ini menunjukkan pemain negara tidak dapat memberikan yang terbaik apabila beraksi di beberapa kejohanan secara serentak.

Beliau mencadangkan agar BAM menjalankan bedah siasat untuk menghasilkan strategi baharu bagi memastikan pasukan negara, termasuk pemain perseorangan terkemuka Lee Zii Jia, dapat lebih konsisten dalam prestasi mereka.

Roslin berkata pemain negara tidak konsisten dalam sembilan kejohanan terakhir mereka, yang bermula dengan Piala Sudirman dan berakhir dengan Kejohanan Dunia minggu lepas.

“Ada pemain yang beraksi di bawah paras dan mereka yang okay. Walaupun kami tidak memenangi sebarang gelaran, kami memenangi gangsa pada pertemuan dunia. Tempat ketiga memang patut dipuji tetapi secara keseluruhan, prestasi mereka tidak begitu baik.

“Pada pendapat saya, menghantar pemain ke kejohanan berturut-turut pasti menjejaskan prestasi mereka,” katanya kepada pemberita selepas menandatangani Memorandum Persefahaman di sini dengan PS Team Sports Zon untuk menjadi jurulatih mereka selama tiga tahun.

Dia berkata Zii Jia berada di landasan yang betul kerana dia sudah pun berada dalam kalangan 10 terbaik dunia tetapi dia tidak seharusnya terganggu dengan usahanya untuk naik ranking.

“Tidak mengapa untuk bersikap selektif dalam kejohanan yang anda mainkan. Tetapi Zii Jia bermain dalam semua kejohanan.

“Apakah motif BAM? Ini harus diteliti,” kata juara Sukan SEA 2001 itu.

Sebagai perbandingan, beliau berkata bekas hebat Datuk Lee Chong Wei mengelak bermain dalam tiga kejohanan berturut-turut untuk memberi dirinya rehat secukupnya bagi memulihkan tenaga dan stamina.

Kecederaan kaki kanan memaksa Zii Jia, juara All England 2021, bersara dalam perlawanan suku akhir menentang Anders Antonsen dari Denmark pada kejohanan dunia baru-baru ini.

Baca Lagi | Elakkan menghantar pemain ke terlalu banyak kejohanan berturut-turut

Roslin berkata BAM tidak seharusnya terlalu bergantung kepada Zii Jia dan perlu memberi lebih pendedahan kepada bakat muda dalam pasukan negara.

“Ng Tze Yong dan Aidil Sholeh Ali Sadikin antara yang boleh dibangunkan untuk bangkit bersama Zii Jia,” tambahnya.

Read Previous

Pemuda Umno Johor membidas PM berhubung bantuan mangsa banjir

Read Next

Ahli Parlimen pembangkang menggesa tindakan berhubung dakwaan pemilikan saham ketua SPRM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here