The Malaysia Post

Pemuda Umno Johor membidas PM berhubung bantuan mangsa banjir

Mohd Hairi Mad Shah

Credits: gstatic

Ketua Pemuda Umno Johor Mohd Hairi Mad Shah hari ini mengecam Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kerana gagal memenuhi slogan “Keluarga Malaysia” dalam usaha membantu mangsa banjir yang memerlukan di seluruh negara.

Beliau menarik perhatian bahawa bantuan tunai RM1,000 sekali sahaja yang diberikan kerajaan kepada mangsa banjir adalah tidak mencukupi dan mempersoalkan kaitannya.

“Pak Long, adakah RM1,000 itu jumlah yang besar,” kata Mohd Hairi di laman Facebooknya, menggunakan istilah sayang Melayu untuk bapa saudara sulung itu.

Ismail Sabri juga merupakan naib presiden Umno dan pemimpin kanan parti nasionalis Melayu terbesar di negara ini.

Mohd Hairi turut merayu agar perdana menteri membenarkan satu lagi pusingan pengeluaran RM10,000 di bawah skim i-Citra daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Beliau menyeru Ismail Sabri yang juga ahli parlimen Bera supaya mendengar kesusahan rakyat khususnya mangsa banjir yang memerlukan pengunduran itu sebagai cara untuk membina semula kehidupan dan mata pencarian mereka berikutan bencana itu.

“Tolong dengarkan rintihan rakyat, kerana ada yang memerlukan dan ada yang tidak memerlukan penjimatan ini.

“Kenapa susah dan susah nak bantu rakyat? Saya difahamkan, kami mahu membantu mereka menabung untuk hari tua mereka, tetapi hari ini mereka sangat memerlukan dan sukar untuk bertahan,” kata Mohd Hairi, yang konsisten dalam memperjuangkan pengeluaran KWSP untuk memulakan ekonomi selepas pandemik Covid-19 dan penutupan.

Mohd Hairi juga menarik perhatian bahawa dalam masa kecemasan seperti itu, penjawat awam tidak terjejas seperti mereka yang berada di sektor swasta.

Beliau berkata tidak salah bagi mangsa banjir yang memerlukan, yang merupakan pencarum KWSP, menggunakan wang simpanan mereka untuk meneruskan kehidupan.

“Jika kami membantu dengan RM10,000, adakah mereka akan menggunakan wang itu untuk perjalanan ke London?” soalnya, sambil menambah bahawa jumlah pengeluaran itu akan digunakan dan diedarkan secara dalaman di dalam negara.

Mohd Hairi, yang juga Ketua Pemuda Umno Bahagian Johor Baru, berkata beliau bukan pakar ekonomi mahupun menteri kewangan untuk menjelaskan merit kerumitan ekonomi sedemikian.

Baca Lagi | Pemuda Umno Johor membidas PM berhubung bantuan mangsa banjir

“Tetapi sebagai ahli perniagaan, saya tahu jumlah pengeluaran KWSP yang digunakan berkemungkinan besar akan mendapat pulangan pelaburan yang menggalakkan iaitu nisbah antara pendapatan bersih dan pelaburan,” katanya.

Mohd Hairi juga meminta kerajaan menjelaskan kepada orang ramai tentang penggunaan dana KWSP sekiranya ia telah digunakan oleh kerajaan Perikatan Nasional (PN) atau Pakatan Harapan (PH) sebelum ini.

Read Previous

Mangsa banjir di Selangor mendakwa masih tiada bantuan dilihat selepas seminggu

Read Next

Elakkan menghantar pemain ke terlalu banyak kejohanan berturut-turut

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here