The Malaysia Post

Mangsa banjir di Selangor mendakwa masih tiada bantuan dilihat selepas seminggu

Flood Victims

Credits: yimg

Beberapa rakyat Malaysia yang mengalami banjir terburuk yang melanda Semenanjung Malaysia mendakwa bahawa bantuan rasmi masih belum sampai kepada mereka, seminggu selepas bencana alam yang berterusan bermula.

Beberapa orang, seperti penjaja Rohkiah Abdul Aziz dari Kampung Kubu Gajah di Selangor, mendakwa kepada The Straits Times bahawa mereka tidak diberi makan dan tempat tinggal di pusat pemindahan sementara (PPS) di Selangor, kononnya mereka bukan penduduk di kawasan yang ditetapkan untuk kemudahan.

“Mereka memberitahu kami untuk menunggu bantuan di kawasan kami dan tidak akan berganjak walaupun terdapat lebihan dan makanan yang tidak dituntut. Jadi, kami tiada pilihan selain kembali,” katanya dipetik sebagai berkata.

“Tiada satu pun agensi kerajaan atau penggubal undang-undang datang untuk membantu. Kami kini melihat warna sebenar mereka.”

Sementara kerajaan pusat dan negeri telah mengumumkan bantuan kewangan kepada mereka yang dilanda banjir, Rohkiah mengadu bahawa ini tidak menyebabkan mereka mendapat wang tunai pada masa mereka memerlukan.

Sambil berkata dia sudah menyerahkan borang yang diperlukan untuk permohonan itu, Rohkiah menambah bahawa dia dan suaminya, Rashdan Iswandi, tidak menerima maklumat lanjut sejak menghantarnya pada 20 Disember.

Tahun ini, Selangor menjadi antara negeri yang paling teruk dilanda banjir tahunan, menyebabkan lebih 5,500 orang masih kehilangan tempat tinggal setakat hari ini.

Keterukan banjir menyebabkan kedua-dua pihak berkuasa persekutuan dan negeri terpinga-pinga dan melambatkan respons rasmi terhadap bencana itu, mendorong rakyat Malaysia biasa untuk menggerakkan diri mereka untuk membantu mereka yang paling terjejas.

Kemarahan orang ramai terhadap tindakan kerajaan yang lambat diburukkan lagi dengan cubaan beberapa menteri untuk memainkan peranan mereka dalam usaha bantuan, seperti dengan menyiarkan foto dan video mereka kononnya mengemop lantai dan najis cicak cuci kuasa dari longkang.

Baca Lagi | Mangsa banjir di Selangor mendakwa masih tiada bantuan dilihat selepas seminggu

Penjajaran itu sejak itu telah mewujudkan mimpi ngeri perhubungan awam kepada kerajaan, memaksa Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengarahkan semua menterinya bercuti ke luar negara untuk segera pulang ke negara ini dan membantu dalam usaha bantuan.

Read Previous

Agong menyerukan ‘post-mortem’ pada banjir

Read Next

Pemuda Umno Johor membidas PM berhubung bantuan mangsa banjir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here