The Malaysia Post

Ahli Parlimen pembangkang menggesa tindakan berhubung dakwaan pemilikan saham ketua SPRM

Putrajaya digesa mengambil tindakan segera terhadap Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki berhubung dakwaan pemilikan berjuta-juta saham yang didagangkan secara terbuka.

Dalam satu kenyataan bersama, enam Ahli Parlimen Pembangkang berkata bahawa Parlimen perlu campur tangan dan membentuk pasukan penyiasat bebas di bawah jawatankuasa pilihan untuk menyiasat dakwaan itu secara telus.

Enam Ahli Parlimen PKR itu ialah R. Sivarasa (Sungai Buloh), Maria Chin Abdullah (Petaling Jaya), Sim Tze Tzin (Bayan Baru), Hassan Abdul Karim (Pasir Gudang), Fahmi Fadzil (Lembah Pantai) dan Syed Ibrahim Syed Noh (Ledang ).

“Apabila panel berkanun ditubuhkan di bawah undang-undang gagal melaksanakan tanggungjawab mereka, bagaimana kita menyelesaikan masalah itu, terutamanya jika kerajaan tidak bertindak menggantikan ahli panel pengawasan yang tidak berkesan atau terjejas?” kenyataan itu dibaca.

Ahli Parlimen menyenaraikan pelan tindakan lima perkara, termasuk pendedahan penuh aset milik Azam dan bekas pesuruhjaya SPRM lain untuk memastikan integriti agensi itu.

Mereka juga mengesyorkan agar Azam mengambil cuti apabila siasatan dijalankan.

Mereka berkata jika dakwaan itu terbukti tidak benar, tindakan segera perlu diambil untuk membersihkan SPRM, dan undang-undang serta peraturan diperkenalkan untuk menjadi semak dan imbang bagi semua pembasmi rasuah.

Kenyataan ahli Parlimen itu dibuat selepas anggota Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah SPRM Edmund Terence Gomez meletak jawatan sebagai membantah tindakan yang tidak diambil oleh pengerusi panel itu Tan Sri Borhan Dolah.

Dilaporkan bahawa Gomez telah menulis tiga kali kepada Borhan untuk mendesak mesyuarat diadakan bagi membincangkan “isu kritikal kepentingan negara” seawal November.

Walaupun Borhan pada mulanya telah memberi maklum balas serta-merta dan bersetuju untuk mesyuarat diadakan, ia tidak pernah menjadi kenyataan.

Pada 14 Disember, Sivarasa memfailkan usul tergempar meminta Dewan Rakyat membincangkan dakwaan pemilikan hampir dua juta saham Azam dalam sebuah syarikat tersenarai awam.

Sivarasa mendakwa Azam, sebagai pengarah siasatan SPRM antara 2015 dan 2016, menjadi pemilik 930,000 saham dalam Gets Global Bhd pada 30 April 2015, dan 1,029,000 saham lagi pada 31 Mac 2016.

Baca Lagi | Ahli Parlimen pembangkang menggesa tindakan berhubung dakwaan pemilikan saham ketua SPRM

Dia juga mendakwa Azam, setakat 21 Mac 2016, juga memiliki 2,156,000 waran dalam senarai awam Excel Force MSC Bhd manakala adik lelakinya memiliki 3,728,000 saham dalam Gets Global.

Read Previous

Elakkan menghantar pemain ke terlalu banyak kejohanan berturut-turut

Read Next

DAP Sarawak mohon maaf kepada pengundi, terima kekurangan kerajaan Pakatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.