The Malaysia Post

DAP Sarawak mohon maaf kepada pengundi, terima kekurangan kerajaan Pakatan

Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen hari ini berkata peratusan keluar mengundi yang rendah pengundi Cina di kawasan bandar Sarawak adalah punca utama parti itu menunjukkan prestasi buruk dalam pilihan raya negeri baru-baru ini.

Tambahnya, ini berikutan kekecewaan mereka terhadap kerajaan persekutuan Pakatan Harapan (PH) sebelum ini.

Beliau berkata peratusan keluar mengundi yang direkodkan adalah dalam lingkungan 40 hingga 45 peratus di pusat pengundian bandar di mana pengundi Cina adalah majoriti.

“Bagi pusat mengundi yang majoriti pengundinya adalah Bumiputera, kadar keluar mengundi adalah dalam lingkungan 65 hingga 75 peratus,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa DAP negeri.

Chong berkata pada pilihan raya umum 2018, peratusan keluar mengundi pengundi Cina melebihi 65 peratus.

“Kami menerima dan menghormati keputusan pengundi. Kami akui peratusan keluar mengundi yang rendah adalah disebabkan sentimen umum dan kekecewaan yang dirasai oleh pengundi di kebanyakan kawasan pilihan raya kami,” katanya.

Beliau berkata PH tidak dapat menandingi jangkaan rakyat selama 22 bulan memerintah.

“Dan atas sebab itu, kami ingin memohon maaf kepada mereka kerana tidak dapat memenuhi jangkaan mereka selama 22 bulan,” kata Chong, yang merupakan satu daripada dua calon DAP yang dipilih dalam pilihan raya negeri.

Beliau berkata isu parti tempatan bukanlah antara punca prestasi buruk DAP negeri kerana ia telah wujud sejak lebih 40 tahun lalu.

“Kepada mereka yang mengundi DAP pada 2018, untuk membawa pertukaran kerajaan persekutuan, tetapi dalam pilihan raya negeri ini, telah memutuskan untuk tidak menyokong DAP kerana kami tidak memenuhi jangkaan anda, kami ingin memohon maaf yang tulus kerana jatuh. kurang daripada jangkaan sedemikian,” katanya.

Beliau berkata DAP negeri akan meneruskan perjuangan politiknya dengan menjunjung prinsip ketelusan, akauntabiliti, tadbir urus yang baik dan adil dalam sistem kerajaan.

“Kami akan terus memainkan peranan kami sebagai Pembangkang yang bertanggungjawab, menyokong apa yang betul dan menentang apa yang salah oleh kerajaan hari ini,” katanya.

Baca Lagi | DAP Sarawak mohon maaf kepada pengundi, terima kekurangan kerajaan Pakatan

Selain Chong, yang menang di Padungan, calon DAP yang lain diundi semasa pilihan raya negeri ialah Violet Yong di Pending.

Parti itu juga gagal mengekalkan kerusinya di Kota Sentosa, Bukit Assek, Pelawan dan Pujut.

Read Previous

Ahli Parlimen pembangkang menggesa tindakan berhubung dakwaan pemilikan saham ketua SPRM

Read Next

Ahli Parlimen pembangkang menuntut suruhanjaya khas untuk menyiasat pengurusan bencana banjir Putrajaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.