The Malaysia Post

Najib tidak menjawab apabila diberitahu tentang lencongan AS$700 juta

Datuk Seri Najib Razak tidak bertindak balas terhadap maklumat mengenai firma yang ketika itu tidak dikenali, kini dikatakan Good Star Ltd, menerima AS$700 juta daripada pembayaran 1MDB kepada PetroSaudi International Limited (PSI) untuk usaha sama, kata Tan Sri Mohd Bakke Salleh.

Bekas pengerusi 1MDB itu adalah saksi ke-13 memberi keterangan terhadap Najib dan bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy dalam perbicaraan bersama mereka kerana didakwa mengganggu laporan audit 1MDB.

Di Mahkamah Tinggi hari ini, Mohd Bakke berkata lembaga pengarah 1MDB pada masa itu “terkejut” berhubung pengalihan dana kerana ia tidak memberi arahan kepada pengurusan mengenai perkara itu.

Beliau berkata para pengarah perlu mengetahui mengenai perpindahan itu daripada pasukan pengurusan semasa mesyuarat lembaga pengarah pada 3 Oktober 2009.

Pada hari yang sama, Bakke berkata, beliau menulis kepada Najib untuk memaklumkan perkembangan itu kepada perdana menteri ketika itu tetapi beliau tidak menjawab.

“Saya menghantar mesej SMS kepadanya di telefon bimbit BlackBerry saya tetapi tidak mendapat balasan, itu bukan tindakan biasa yang saya terima sebelum ini. Dahulu, apa sahaja mesej yang saya hantar ada maklum balas,’’ katanya.

Sebelum ini, dalam perbicaraan utama 1MDB, bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi bercakap tentang bagaimana wang telah mengalir dari 1MDB kepada Good Star sebagai sebahagian daripada usaha pelaburan yang melibatkan rakan usaha sama 1MDB yang dikatakan PS).

Shahrol sebelum ini berkata 1MDB telah mengeluarkan AS$1 bilion – yang telah dipinjamnya – untuk usaha sama itu pada 30 September 2009 selepas menandatangani perjanjian perkongsian hanya dua hari sebelum itu dengan firma serupa bernama PetroSaudi Holdings (Cayman) Ltd, tetapi mengesahkan 1MDB telah menerima “tiada apa-apa” malah tidak “sesen pun” pulangan daripada pelaburan ini.

Baca Lagi | Najib tidak menjawab apabila diberitahu tentang lencongan AS$700 juta

Daripada memasukkan AS$1 bilion ke dalam akaun bank syarikat usaha sama itu, Shahrol berkata 1MDB pada 30 September 2009 sebaliknya mengikut arahan firma guaman PSI untuk memindahkan wang itu dalam dua bahagian: AS$300 juta kepada firma JV JP Morgan yang berpangkalan di Switzerland. akaun dan AS$700 juta ke akaun PSI.

Read Previous

Beribu-ribu penerbangan dibatalkan di seluruh dunia kerana Omicron menyambut hujung minggu Krismas

Read Next

Rexy meletakkan sasaran separuh akhir untuk Aaron Chia-Wooi Yik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.