The Malaysia Post

Rexy meletakkan sasaran separuh akhir untuk Aaron Chia-Wooi Yik

Timbalan Pengarah Kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Rexy Mainaky menjangkakan beregu lelaki badminton terkemuka negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik, mara ke peringkat separuh akhir setiap kejohanan yang mereka saingi.

Beliau berpendapat mara ke separuh akhir adalah penanda aras yang munasabah untuk Aaron-Wooi Yik memandangkan status mereka sebagai pemenang pingat gangsa Olimpik.

“Separuh akhir sekurang-kurangnya, suku akhir akan dianggap sebagai kegagalan untuk pemain setaraf mereka,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Rexy, bekas juara dunia dan pemenang pingat emas Olimpik, berkata prestasi tidak konsisten pasangan itu, termasuk beberapa penyingkiran awal dalam kejohanan selepas pencapaian mereka memenangi pingat di acara sukan terbesar dunia di Jepun, membingungkan.

Sebagai pasangan ranking ketujuh dunia, Aaron Chia-Wooi Yik memiliki kualiti luar biasa di gelanggang, seperti yang ditunjukkan dalam kemenangan 22-20, 14-21, 21-16 ke atas pasangan ranking keempat dunia semasa, Takuro Hoki-Yugo Kobayashi dari Jepun dalam perlawanan peringkat kumpulan Piala Sudirman di Vantaa, Finland, September lalu.

“Kita perlu mengetahui mengapa mereka tidak konsisten. Pada tahap mereka, mereka tidak mampu untuk menjadi seperti ini, walaupun anda berada dalam kebiasaan, anda tidak boleh jatuh terlalu rendah. Contohnya, prestasi tidak konsisten pemain beregu Indonesia, Mohammad Ahsan-Hendra Setiawan, agak serupa dengan Aaron Chia-Wooi Yik,” katanya.

Daripada tujuh kejohanan yang disertai selepas Sukan Olimpik Tokyo, Aaron Chia-Wooi Yik hanya berjaya ke separuh akhir dua kali iaitu pada Terbuka Perancis 2021 dan Indonesia Masters 2021, selain membantu skuad negara layak ke separuh akhir kejohanan. Piala Sudirman 2021.

Rexy juga mendapati bahawa kebanyakan pemain masih belum memiliki mentaliti kemenangan, yang mengakibatkan hilang keyakinan diri semasa kejohanan walaupun bermain dengan baik semasa sesi latihan.

Beliau berkata skuad badminton perlu mencontohi warga Jepun yang dilihat sentiasa kemaruk kejayaan dalam setiap kejohanan yang disertai sehingga membolehkan mereka menguasai badminton di peringkat antarabangsa sejak lima tahun lalu.

Untuk mencapainya, Rexy, yang berkhidmat terakhir di BAM adalah jurulatih beregu negara dari 2005 hingga 2012, berkata pemain mesti berlatih lebih gigih untuk menjadi juara di peringkat antarabangsa.

“Latihan mesti sukar. Ia bukan bertujuan untuk menyeksa mereka tetapi untuk menjadikan mereka juara selain membentuk minda mereka untuk memahami apa yang perlu dilakukan di gelanggang .setakat ini, saya melihat pemain sandaran memberi maklum balas positif tentang apa yang saya mahu sejak kembali ke BAM,” tambahnya.

Baca Lagi | Rexy meletakkan sasaran separuh akhir untuk Aaron Chia-Wooi Yik

Pakar beregu berusia 53 tahun itu, yang mula bertugas di jawatan baharunya di BAM pada 1 Disember, menambah bahawa dia akan bertemu skuad utama selepas tempoh kuarantin mereka tamat berikutan kejohanan di Eropah dan Indonesia sejak September lalu.

Read Previous

Najib tidak menjawab apabila diberitahu tentang lencongan AS$700 juta

Read Next

FA Pulau Pinang menyeru FA Negeri untuk mendorong lebih ramai bakat tempatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.