The Malaysia Post

FA Pulau Pinang menyeru FA Negeri untuk mendorong lebih ramai bakat tempatan

Persatuan Bola Sepak Pulau Pinang (FAP) hari ini mencadangkan FA negeri mendorong lebih banyak peluang untuk pemain tempatan bermain dalam liga Malaysia.

Presiden FAP Datuk Abdul Rashid Ismail berkata arena bola sepak negara harus memberi lebih perhatian kepada pembangunan bakat dari peringkat akar umbi.

Menurutnya, budaya membawa masuk terlalu ramai pemain import boleh menjejaskan peluang bakat baharu tempatan beraksi dalam liga bola sepak negara.

“Sebagai persatuan (untuk bola sepak), kita perlu menggiatkan semula arena bola sepak dari bawah Jika kita tidak mencari bakat di peringkat akar umbi, kita tidak akan dapat melahirkan pemain bola sepak terbaik.

“Pada saya, kita tidak perlu mengambil terlalu ramai pemain import sebaliknya mencungkil bakat tempatan yang ada dalam negara pada masa sama, kita perlu melantik beberapa jurulatih import untuk bekerjasama dengan jurulatih tempatan dalam usaha mendedahkan cara berbeza. permainan dan teknik kepada pemain,” katanya kepada Bernama selepas mempengerusikan Mesyuarat Agung Tahunan FAP di Majlis Sukan Negeri Pulau Pinang (MSNPP), di sini semalam.

Abdul Rashid berkata FAP akan terus berusaha melaksanakan pencarian bakat, menganjurkan pertandingan dan latihan dari peringkat akar umbi bagi mengetengahkan bakat tempatan berpeluang beraksi di liga utama di Malaysia.

Beliau berkata, setakat ini terdapat 70 pasukan bola sepak yang berdaftar dengan FAP tetapi penglibatan wanita dan Orang Kelainan Upaya (OKU) kurang.

Baca Lagi | FA Pulau Pinang menyeru FA Negeri untuk mendorong lebih ramai bakat tempatan

“Kami sedang berusaha mencari bakat wanita dan OKU dan sangat mengharapkan kerjasama daripada kelab dan sekolah misalnya, sekarang kami tidak mempunyai pasukan wanita sedangkan sebelum ini kami mempunyai pasukan yang hebat,” katanya.

Read Previous

Rexy meletakkan sasaran separuh akhir untuk Aaron Chia-Wooi Yik

Read Next

Viral video konvoi VIP mendapat layanan utama dari ambulans – penjelasan dari polis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.