The Malaysia Post

Ahli Parlimen pembangkang menuntut suruhanjaya khas untuk menyiasat pengurusan bencana banjir Putrajaya

Ahli parlimen Pembangkang Persekutuan hari ini menggesa penubuhan segera suruhanjaya khas untuk menyiasat pengurusan banjir kerajaan dan bagi Parlimen membahaskan penemuannya.

Dalam satu kenyataan bersama, 77 Ahli Parlimen yang diketuai Datuk Seri Anwar Ibrahim turut menggesa kerajaan supaya menerima pakai lebih banyak dasar yang mementingkan iklim, termasuk pelan penyesuaian nasional dan hukuman lebih keras terhadap mereka yang melanggar undang-undang alam sekitar.

“Kerajaan persekutuan juga harus melibatkan semua pihak berkepentingan termasuk ahli pembangkang dan kumpulan masyarakat sivil untuk membangunkan pelan holistik untuk mengurangkan bencana serta kesan alam sekitar bergerak ke hadapan.

“Kerajaan perlu bertindak pantas! Kita perlu mengelakkan kehilangan nyawa yang tidak perlu disebabkan oleh ketidakcekapan, kelewatan dan kecuaian yang boleh dielakkan dari awal.

“Sebagai ahli Parlimen, kami menuntut penubuhan segera suruhanjaya khas untuk menyiasat pengurusan banjir dan laporannya mesti dibahaskan dan diluluskan oleh Parlimen,” kata mereka.

Penggubal undang-undang juga mengkritik kurangnya persediaan kerajaan untuk menghadapi banjir yang teruk, yang mereka katakan diburukkan lagi dengan tindak balas yang tidak berperasaan terhadap kematian yang berlaku.

“Ketidaksediaan kerajaan untuk menangani akibatnya dan tidak mempunyai rancangan bersedia untuk mengurangkan bencana itu adalah membingungkan. Sungguh mendukacitakan bahawa 46 nyawa terkorban di Selangor dan Pahang kerana ketidakberkesanan dan sikap kerajaan persekutuan yang tidak berdaya.

“Terdapat juga masalah komunikasi antara kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri Selangor dalam menangani misi mencari dan menyelamat, dengan laporan angkatan tentera mengerah sendiri kerana air banjir terlalu tinggi dan mereka tidak sabar menunggu arahan daripada pihak atasan. -naik.

Baca Lagi | Ahli Parlimen pembangkang menuntut suruhanjaya khas untuk menyiasat pengurusan bencana banjir Putrajaya

“Ini membimbangkan rakyat Malaysia kerana daripada menyelamatkan nyawa, kerajaan persekutuan memilih untuk bermain politik kecil. Terdapat 32 menteri dalam Kabinet Ismail Sabri tetapi bukannya mengerahkan diri mereka untuk membantu rakyat, mereka sebaliknya berpura-pura ‘membantu’ untuk peluang bergambar,” kata mereka.

Read Previous

DAP Sarawak mohon maaf kepada pengundi, terima kekurangan kerajaan Pakatan

Read Next

Thailand menumpaskan Indonesia 4-0, mara ke perlawanan akhir Piala AFF Suzuki

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.