The Malaysia Post

Malaysia membelanjakan RM1.4b untuk bantuan banjir

Ismail Sabri

Credits: thestar

Kerajaan akan memastikan penyaluran semua bantuan dan bantuan untuk mangsa banjir dilaksanakan secara menyeluruh dan berkesan di bawah inisiatif Bantuan Banjir Keluarga Malaysia dengan jumlah peruntukan RM1.4 bilion.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di bawah inisiatif itu, kerajaan juga telah melakukan beberapa penambahbaikan berhubung bantuan ihsan (BWI) yang merangkumi RM1,000 bagi setiap ketua isi rumah (KIR) yang terjejas banjir walaupun mereka tidak dipindahkan ke pusat pemindahan.

“Turut disediakan RM10,000 kepada waris mangsa banjir yang terkorban dalam banjir. Kini, mangsa juga boleh memohon BWI setiap kali bencana melanda dan bukan sekali sahaja ketika monsun Timur Laut seperti sebelum ini.

“Menyedari mangsa banjir amat memerlukan wang tunai, kerajaan negeri telah mula membuat pembayaran BWI mulai 27 Disember dan penyaluran bantuan itu dijangka selesai hujung minggu ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Bagaimanapun, beliau berkata pengedaran BWI di Selangor dan Pahang mungkin mengambil sedikit masa kerana ia melibatkan jumlah mangsa yang ramai.

“Untuk itu, saya telah mengarahkan pihak berkenaan supaya mengurangkan kerenah birokrasi dan memudahkan pembayaran BWI kepada mangsa tanpa perlu mengisi banyak borang seperti yang diamalkan sebelum ini,” katanya.

Setakat ini, Ismail Sabri berkata lebih 30,000 KIR telah didaftarkan untuk menerima BWI.

Beliau berkata Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) telah menyalurkan peruntukan awal sebanyak RM34 juta kepada 11 negeri setakat ini, dan 25 waris mangsa yang terkorban dalam banjir telah menerima BWI sebanyak RM10,000 setiap satu.

Beliau berkata kerajaan juga memperuntukkan RM100 juta untuk operasi pasca banjir, dan tambahan RM50 juta untuk Selangor dan Pahang yang akan digunakan untuk membaiki dan membersihkan rumah terjejas serta kemudahan dan infrastruktur awam.

Perdana menteri berkata Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) bersama Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara (JPSPN), Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) serta kontraktor yang dilantik sedang menjalankan kerja-kerja pembersihan di kawasan yang dilanda banjir. .

Bagi mempercepatkan kerja-kerja mengutip dan menghantar sisa banjir ke tapak pelupusan sampah, beliau berkata KPKT juga telah menambah tenaga kerja dengan melantik lebih banyak kontraktor ke kawasan terjejas termasuk yang sebelum ini tidak dapat diakses.

Baca Lagi | Malaysia membelanjakan RM1.4b untuk bantuan banjir

“Kerajaan memperuntukkan tambahan RM10 juta untuk tujuan itu termasuk membersihkan jalan raya, kemudahan awam dan rumah mangsa,” katanya.

Setakat semalam, Ismail Sabri berkata 3,000 tan sisa berkaitan banjir telah dibersihkan di lima negeri terjejas iaitu Selangor, Pahang, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Melaka membabitkan lebih 1,700 pekerja di bawah seliaan KPKT.

Read Previous

Presiden Palestin membuat lawatan ke Israel untuk perbincangan dengan ketua pertahanan

Read Next

Peter Anthony keluar dari Warisan tidak mengejutkan kata Shafie

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here