The Malaysia Post

Iklim dan Tenaga Bersih-UAE Peranan dalam tenaga bersih dan inisiatif untuk memerangi Perubahan Iklim

UAE telah menetapkan sasaran yang lebih bercita-cita tinggi untuk mengekang pelepasan karbon sebagai tindak balas kepada panggilan pada persidangan Cop26 tahun lepas untuk usaha yang lebih besar untuk memerangi perubahan iklim.

Kenyataan Kementerian Perubahan Iklim dan Alam Sekitar mendedahkan negara itu menyasarkan untuk mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 31 peratus menjelang 2030, berbanding dengan senario “perniagaan seperti biasa” tanpa sekatan ke atas gas rumah hijau.

Komitmen yang lebih ketat ini berbanding dengan ikrar pengurangan 23.5 peratus yang dibuat oleh Emirates pada Disember 2020 sebagai sebahagian daripada komitmennya kepada Perjanjian Paris mengenai perubahan iklim.

Sasaran baharu itu bermakna UAE menyasarkan untuk mempunyai jumlah pelepasan karbon tahunan sebanyak 207.8 juta tan setara karbon dioksida (CO2-eq) menjelang 2030 – 93.2 juta tan kurang daripada 301 juta di bawah senario perniagaan seperti biasa.

Ia selaras dengan matlamat UAE untuk menjadi pemancar karbon sifar bersih menjelang pertengahan abad ini, sasaran yang diumumkan negara itu pada Oktober lalu, menjelang sidang kemuncak Persidangan Perubahan Iklim PBB Cop26 di Glasgow di UK, melalui Sifar Bersih UAE oleh Inisiatif Strategik 2050.

Di bawah komitmen Disember 2020 sebelumnya, UAE menetapkan sasaran pelepasan tahunan sebanyak 240 juta tan CO2-eq menjelang 2030.

Dengan sasaran yang dikemas kini, hampir dua pertiga daripada pengurangan pelepasan – 66.4 peratus – akan diambil kira oleh penjanaan elektrik.

Sidang Kemuncak Ekonomi Hijau Sedunia di Dubai bulan depan adalah untuk menumpukan pada pembangunan perkongsian pelaburan dan meningkatkan pembiayaan untuk projek hijau ketika kerajaan secara global mempergiatkan usaha untuk mengurangkan pelepasan untuk melindungi alam sekitar.

Sidang kemuncak dua hari itu, yang berlangsung dari 28 hingga 29 September, juga akan menyerlahkan usaha UAE untuk meningkatkan pelaburan hijau ketika negara itu bersedia untuk menjadi tuan rumah perhimpunan Cop28 pada 2023.

“UAE komited $400 juta untuk membolehkan peralihan kepada tenaga bersih untuk negara membangun, yang akan memberi kesan positif kepada 100 juta rakyat Afrika menjelang 2035,” kata Pejabat Media Dubai.

“Ia telah berjanji untuk mengumpul $4 bilion untuk melabur dalam teknologi yang akan mengubah pertanian dan pengeluaran makanan untuk mengehadkan perubahan iklim.”

Ekonomi kedua terbesar dunia Arab sedang meningkatkan pelaburan dalam membangunkan projek tenaga boleh diperbaharui baharu termasuk loji solar terbesar di dunia di wilayah Al Dhafra di Abu Dhabi, dengan jumlah kapasiti dua gigawatt, dan taman solar Mohammed bin Rashid 5,000 megawatt di Dubai dengan pelaburan sebanyak Dh50bn ($13.6bn).

“UAE telah berusaha untuk mengintegrasikan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 2030 ke dalam visinya untuk masa depan dan untuk mencapai cita-citanya untuk 50 tahun akan datang,” Saeed Al Tayer, naib pengerusi Majlis Tertinggi Tenaga Dubai, pengarah urusan dan ketua eksekutif Dubai Electricity and Water Authority dan pengerusi WGES, berkata.

“Merintis projek transformasi seperti membina loji tenaga solar, menggunakan kereta EV mesra alam, serta membina komuniti bandar rendah karbon yang mampan menyokong … strategi untuk mencapai masa depan yang mampan bagi sektor penting di UAE.”

Projek-projek ini juga akan membantu “untuk mencapai Strategi Tenaga Bersih Dubai 2050 dan Strategi Pelepasan Sifar Bersih Dubai 2050 untuk menyediakan 100 peratus kapasiti pengeluaran tenaga daripada sumber tenaga bersih menjelang 2050”, katanya.

UAE merancang untuk melabur Dh600bn dalam projek tenaga bersih sebagai sebahagian daripada strategi bersih-sifar 2050.

“Ekonomi hijau adalah teras kepada agenda kami, dengan negara mengambil langkah besar ke arah membina kapasiti dalam bidang ini,” kata Menteri Ekonomi UAE Abdulla bin Touq.

Ketika UAE memulakan kitaran pertumbuhan 50 tahun baharu untuk membangunkan Emirates menjadi ekonomi paling dinamik di dunia, strategi Sifar Bersih UAE menjelang 2050 – negara Timur Tengah dan Afrika Utara (Mena) pertama yang menetapkan sasaran untuk mencapai bersih -sifar pelepasan – akan menjadi pemboleh utama visi itu.

Visi bercita-cita tinggi UAE untuk laluan ke sifar bersih membentangkan peta jalan yang menjanjikan ke arah masa depan yang penuh dengan banyak peluang dan inovasi yang memecah laluan. Ia dengan ketara meningkatkan skop pembangunan yang lebih mampan di seluruh negara untuk melindungi ekonomi negara, dan menyemarakkan lagi kedudukan global UAE sebagai destinasi sedia masa depan untuk pelaburan.

Pelaburan yang diunjurkan lebih daripada $160 bilion yang diumumkan oleh UAE untuk mencapai sifar bersih menjelang 2050 sememangnya matlamat yang bercita-cita tinggi. Tetapi dengan Forum Ekonomi Dunia (WEF) menganggarkan sebanyak $23 trilion dalam pengurangan pengeluaran ekonomi global tahunan secara global sebagai akibat langsung daripada peningkatan pelepasan, menangani perubahan iklim adalah tanggungjawab kolektif yang dikongsi merentasi sektor awam dan swasta.

Usaha UAE sedang diterajui oleh Kementerian Perubahan Iklim dan Alam Sekitar, yang memacu kerjasama dengan semua industri dan pihak berkepentingan kerajaan untuk memperkenalkan langkah mengurangkan pelepasan dan menyemai budaya kemampanan merentas projek dan komuniti.

Inisiatif ini termasuk projek tenaga yang bertujuan untuk meningkatkan sumbangan tenaga bersih dalam jumlah pengeluaran tenaga UAE daripada 25% kepada 50% menjelang 2050 dan mengurangkan jejak karbon penjanaan kuasa sebanyak 70%. Terdapat juga penyahgaraman air, terutamanya melalui penggunaan loji penyahgaraman osmosis air songsang, dengan pelaburan dalam loji penyahgaraman di seluruh UAE bernilai sekitar $2 bilion.

Read Previous

Laporan: Putrajaya akan menaikkan denda untuk pencemar kepada RM5 juta selepas Rang Undang-undang pindaan dibentangkan bulan depan

Read Next

Di Wangsa Maju, usaha menentang pembangunan di Bukit Dinding yang terdedah kepada tanah runtuh kembali memberi tumpuan kepada DBKL

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.