The Malaysia Post

Di Wangsa Maju, usaha menentang pembangunan di Bukit Dinding yang terdedah kepada tanah runtuh kembali memberi tumpuan kepada DBKL

Penduduk Setiawangsa dan Wangsa Maju menentang pembangunan yang dirancang di sepanjang kaki bukit Bukit Dinding, dalam pertarungan yang sekali lagi memberi tumpuan kepada proses tapisan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Bukit Dinding, walaupun hanya di bawah 300 meter tinggi, adalah tempat yang popular untuk penduduk bandar. Tetapi bukit yang subur itu – dipercayai sebagai yang tertinggi dalam had bandar – juga diketahui terdedah kepada tanah runtuh, menurut pemilik rumah yang rumahnya terletak di kawasan sekitar.

Sejak berita mengenai rancangan pembangunan itu muncul, ratusan penduduk yang prihatin telah berusaha untuk menekan DBKL agar tidak membenarkan projek itu, bimbang pembangunan di sekitar bukit curam itu boleh memburukkan lagi masalah tanah runtuh yang sedia ada.

“Anda ingat Highland Towers? Pada ketika itu, kami semua menyedari pembangunan cerun berbahaya,” kata seorang penduduk.

“Nah, pemaju mengatakan ia selamat dan semua itu. Sebagai penduduk Setiawangsa, kami tidak yakin sama sekali. Jika anda tinggal di sana, anda akan tahu kami telah menangani beberapa tanah runtuh. Pokoknya kami tidak mahu projek itu ada dan kami akan lawan,” tambah penduduk itu.

Dibina di lereng bukit curam di sekitar Taman Hillview, Ulu Klang, Selangor, Blok 1 Highland Towers runtuh pada Disember 1993 selepas hujan lebat menyebabkan tanah runtuh besar. Tragedi itu mengorbankan 48 orang.

Malay Mail difahamkan rancangan pembangunan Bukit Dinding telah pun diluluskan oleh DBKL.

Penduduk telah meningkatkan penggera tentang bagaimana kawasan yang mempunyai kestabilan cerun yang boleh dipersoalkan boleh dijual kepada pemaju swasta dan lampu hijau untuk pembangunan.

Bukit Dinding pada asalnya adalah sebuah ladang. Pemiliknya kemudiannya mempelbagaikan pembangunan hartanah berikutan amalan perniagaan biasa di kalangan syarikat perladangan besar untuk menukar tanah ladang kepada perumahan dan bandar.

Menurut Rancangan Bandaraya Kuala Lumpur, sebahagian besar Bukit Dinding telah ditetapkan untuk pemuliharaan, tetapi kaki bukit telah dizonkan untuk “perumahan” walaupun seawal tahun 80-an.

Beberapa penduduk yang bercakap Malay Mail mempersoalkan rasional pengezonan kerana ia kelihatan bercanggah dengan usaha pemuliharaan.

Mereka merasakan pembersihan tanah di lereng bukit boleh menyebabkan tanah runtuh, terutama pada masa hujan lebat semakin kerap.

Ada yang berkongsi foto dan klip video yang kelihatan seperti hakisan tanah dan banjir kilat yang berlaku di sekitar kawasan itu sejak beberapa bulan lalu. Malay Mail tidak dapat mengesahkan peristiwa ini secara bebas.

Berdasarkan iklan pembangunan, projek itu akan melibatkan 300 unit pangsapuri mewah yang ditetapkan di atas enam ekar petak 2, Lot 26413, barat Bukit Dinding.

Sebahagian daripada projek itu akan menceroboh kawasan yang kelihatan seperti “zon hijau” yang ditetapkan, di mana tiada pembangunan sepatutnya berlaku, menurut maklumat penduduk.

Malay Mail dimaklumkan bahawa projek itu juga boleh berada di cerun dengan kecerunan lebih 30 peratus, jauh lebih tinggi daripada ambang maksimum 20 peratus yang dianggap selamat.

Kelulusan perancangan dibuat pada 28 Mac tahun ini dan kelulusan kerja tanah hanya diberikan pada bulan lepas iaitu pada 10 Ogos.

Pemaju membuat percubaan untuk menenangkan penduduk dengan mengadakan mesyuarat dewan bandaran pada 15 September. Kira-kira 70 penduduk menghadiri mesyuarat yang berlangsung lebih dua jam; hampir kesemuanya dikatakan menentang cadangan tersebut.

Malay Mail tidak dibenarkan masuk ke dalam mesyuarat itu tetapi berjaya menemu bual beberapa orang yang hadir.

“Kami bimbang tentang lalu lintas tetapi kebimbangan terbesar kami ialah tanah runtuh, keselamatan penduduk. Sudah tentu pemaju akan sentiasa mengatakan ia selamat, tetapi kami mahu mendengar apa yang DBKL katakan,” kata salah seorang penduduk, pesara berusia 60-an yang tidak mahu namanya disiarkan.

Ahli Parlimen Setiawangsa dari PKR Nik Nazmi Nik Ahmad telah membawa kes itu dengan DBKL, menulis tweet mengenai kebimbangan penduduk dan susulan dengan permintaan untuk bertemu pegawai dari majlis bandaraya.

Salah satu tuntutan utama beliau ialah DBKL memberikan butiran terperinci tentang isu keselamatan dan kestabilan cerun kepada masyarakat di sana. Surat itu dihantar pada 14 September.

“Itu pastinya kebimbangan utama penduduk di sana,” kata ahli parlimen PKR itu kepada Malay Mail.

DBKL tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen ketika berita ini ditulis.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Iklim dan Tenaga Bersih-UAE Peranan dalam tenaga bersih dan inisiatif untuk memerangi Perubahan Iklim

Read Next

Pakar berharap PM Ismail Sabri akan menggesa tindakan segera terhadap perubahan iklim di Perhimpunan Agung PBB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.