The Malaysia Post

Pakar berharap PM Ismail Sabri akan menggesa tindakan segera terhadap perubahan iklim di Perhimpunan Agung PBB

Memandangkan beberapa bahagian dunia sedang bergelut dengan keadaan cuaca ekstrem, pakar berharap Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan menyeru pemimpin global untuk mengambil tindakan segera mengenai perubahan iklim pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-77 akan datang.

Profesor dan Pengarah Eksekutif Sunway Centre for Planetary Health di Malaysia, Tan Sri Dr Jemilah Mahmood, berkata terdapat keperluan untuk solidariti pada masa krisis ini untuk menerajui transformasi global ke arah ekonomi planet baharu.

“Kami memerlukan pemimpin global untuk mengatakan bahawa kami perlu menurunkan suhu, kami perlu meletakkan bahan api fosil di dalam tanah dan meninggalkannya di sana.

“Kita perlu segera beralih kepada bentuk ekonomi baharu. Saya harap beliau (perdana menteri) akan membunyikan loceng penggera itu dengan kuat dan jelas,” katanya pada rancangan bual bicara The Nation Bernama TV, hari ini.

Ismail Sabri dijangka berucap pada UNGA ke-77 pada 23 September.

Dr Jemilah berkata Malaysia telah menunjukkan komitmennya terhadap Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) dengan penubuhan Pusat SDG Kebangsaan, yang bertujuan memperkasa dan mempercepatkan program untuk masa depan yang lebih baik dan mampan untuk negara.

“Tiada pusat lain seperti itu di rantau ini. Jadi saya rasa perdana menteri perlu berdiri tegak dan berbangga untuk mengatakan bahawa negara saya telah melabur dalam ini dan komited kerana ia dalam rancangan Malaysia ke-12. Kami perlu menunjukkan kepada dunia bagaimana ia dilakukan,” tambahnya.

Sementara itu, seorang lagi pakar, Peter Nicoll berkata Malaysia boleh meletakkan dirinya sebagai peneraju global dari segi tenaga boleh diperbaharui dan agenda hijau.

Bagaimanapun, penganalisis global itu berkata kunci kepada pembangunan mampan ialah kesediaan kerajaan domestik individu untuk mengambil agenda ini.

“Kerana kunci kepada ini sebenarnya bukan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu itu sendiri. Mereka boleh menyerlahkan, mereka boleh memberi anda bendera merah, dan mereka boleh memberi anda penyelesaian.

“Tetapi sebenarnya, terpulang kepada kerajaan dalam negeri, yang mempunyai tanggungjawab untuk mengambil apa yang telah diketengahkan oleh PBB, dan sebenarnya kemudiannya boleh melaksanakannya dalam keadaan domestik dan negara,” katanya.

Read Previous

Di Wangsa Maju, usaha menentang pembangunan di Bukit Dinding yang terdedah kepada tanah runtuh kembali memberi tumpuan kepada DBKL

Read Next

Ketika PBB mempertimbangkan tindakan Myanmar, Malaysia mendesak Asean mengkaji semula rancangan damai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.