The Malaysia Post

Ketika PBB mempertimbangkan tindakan Myanmar, Malaysia mendesak Asean mengkaji semula rancangan damai

Negara-negara Asia Tenggara mesti memutuskan sama ada mereka akan meneruskan rancangan damai lima perkara yang gagal setakat ini untuk Myanmar atau “menentukan apa yang akan berlaku” sebelum pemimpin mereka bertemu pada November, kata Menteri Luar Malaysia Datuk Seri Saifuddin Abdullah pada Isnin.

Myanmar berada dalam krisis sejak tentera menggulingkan kerajaan yang dipilih oleh pemimpin Aung San Suu Kyi pada Februari tahun lalu, menahannya dan pegawai lain dan melancarkan tindakan keras berdarah terhadap protes dan perbezaan pendapat.

Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (Asean), yang dianggotai oleh Myanmar, telah mengetuai usaha damai.

“Antara sekarang dan sidang kemuncak Asean pada November Asean mesti mengkaji secara serius jika konsensus lima mata masih relevan, dan jika ia perlu diganti dengan sesuatu yang lebih baik,” kata Saifuddin. “Pada masa kita bertemu pada bulan November, kita mesti bertanya soalan yang sukar itu dan kita mesti mempunyai jawapan pada masa itu.”

Bercakap kepada pemberita di luar acara perhimpunan tahunan pemimpin dunia untuk Perhimpunan Agung PBB di New York, Saifuddin juga berkata beliau berharap 15 anggota Majlis Keselamatan PBB tidak akan mengecewakan rakyat Myanmar.

Majlis Keselamatan PBB sedang mempertimbangkan resolusi yang digubal oleh British – yang diedarkan pada hari Jumaat – yang akan menuntut penamatan semua keganasan di Myanmar, menggesa penamatan segera pemindahan senjata ke Myanmar dan mengancam sekatan PBB.

Ia juga akan menggesa junta Myanmar membebaskan semua tahanan politik, termasuk Suu Kyi, melaksanakan rancangan damai Asean dan membenarkan peralihan demokrasi.

Bagaimanapun, Majlis Keselamatan telah lama berpecah mengenai Myanmar dengan diplomat berkata China dan Rusia berkemungkinan akan melindungi negara itu daripada sebarang tindakan tegas dan rundingan mengenai draf resolusi British mungkin mengambil sedikit masa.

Untuk diterima pakai, resolusi Majlis Keselamatan memerlukan sekurang-kurangnya sembilan undi menyokong dan tiada veto oleh Rusia, China, Amerika Syarikat, Perancis atau Britain.

Read Previous

Pakar berharap PM Ismail Sabri akan menggesa tindakan segera terhadap perubahan iklim di Perhimpunan Agung PBB

Read Next

Laporan: Ketua Pegawai Eksekutif LIV Norman untuk bertemu dengan penggubal undang-undang di Washington

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.