The Malaysia Post

Laporan: Ketua Pegawai Eksekutif LIV Norman untuk bertemu dengan penggubal undang-undang di Washington

Ketua Pegawai Eksekutif LIV Golf Greg Norman akan bertemu dengan penggubal undang-undang AS di Capitol Hill minggu ini untuk membincangkan pertikaian berterusan litar yang disokong Saudi dengan Jelajah PGA yang berpangkalan di AS, lapor Washington Post pada hari Isnin.

“LIV Golf akan datang ke Bukit minggu ini untuk bertemu dengan penggubal undang-undang dari kedua-dua pihak,” kata jurucakap LIV kepada akhbar itu dalam satu kenyataan.

“Memandangkan percubaan PGA Tour untuk menyekat kemajuan kami dalam membayangkan semula permainan, kami fikir adalah penting untuk mendidik ahli tentang model perniagaan LIV dan menentang usaha anti-persaingan Tour.”

LIV tidak segera menjawab permintaan Reuters untuk mendapatkan komen. Tidak jelas daripada laporan itu penggubal undang-undang yang akan bertemu dengan litar golf itu atau sama ada mereka akan termasuk mereka dari kedua-dua Dewan dan Senat.

Pengkritik berkata LIV Golf, yang dibiayai oleh Dana Pelaburan Awam Arab Saudi, sama dengan “cuci sukan” oleh sebuah negara yang cuba meningkatkan reputasinya dalam menghadapi kritikan terhadap rekod hak asasi manusianya.

Jelajah PGA telah menggantung pemain yang telah terpikat oleh jumlah wang yang mengejutkan yang ditawarkan oleh litar itu. LIV mengira 12 pemenang utama dalam kalangan pemainnya dan menawarkan dompet AS$25 juta (RM113.7 juta) dalam kejohanan 54 lubang tanpa potong.

Jabatan Kehakiman AS sedang menyiasat Jelajah PGA untuk kemungkinan pelanggaran antitrust. LIV juga telah menyertai tuntutan undang-undang antitrust persekutuan yang difailkan oleh beberapa pemain atas penggantungan mereka.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ketika PBB mempertimbangkan tindakan Myanmar, Malaysia mendesak Asean mengkaji semula rancangan damai

Read Next

Brad Pitt memperkenalkan arcanya pada pertunjukan seni pertama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.