The Malaysia Post

Brad Pitt memperkenalkan arcanya pada pertunjukan seni pertama

Dalam pameran seni awam pertama pelakon itu, Brad Pitt telah melancarkan arcanya di sebuah muzium seni tepi tasik di Finland, kata galeri itu pada hari Isnin.

Terletak di bandar Tampere ketiga terbesar di Finland, ini adalah kali pertama bintang Amerika yang “sebahagian besarnya diajar sendiri” mempersembahkan arcanya kepada orang ramai, kata Muzium Seni Sara Hilden.

Arca Pitt telah didedahkan oleh pelakon itu sendiri pada hari Sabtu sebagai sebahagian daripada pameran yang lebih besar oleh artis British Thomas Houseago, bersama siri seramik oleh rocker alternatif Australia Nick Cave.

“Bagi Nick dan saya ini adalah dunia baharu dan penyertaan pertama kami. Rasanya betul,” kata Pitt kepada penyiar Finland Yle pada majlis perasmian.

Kerja Pitt termasuk panel plaster acuan “menggambarkan pertempuran tembak” dan satu siri arca silikon berbentuk rumah yang masing-masing telah ditembak dengan tolok peluru yang berbeza.

“Bagi saya ia adalah tentang muhasabah diri. Ia mengenai di mana saya tersilap dalam hubungan saya, di mana saya tersilap langkah,” kata Pitt pada pembukaan.

Kunjungan luar jangkaan pelakon berusia 58 tahun itu mengejutkan negara Nordik itu kerana penglibatannya dalam pameran itu tidak diumumkan sebelum ini.

“Dalam erti kata itu, ini menarik dan mengagumkan,” kata Ketua Kurator Sarianne Soikkonen kepada AFP.

Selain menganjurkan arca Pitt buat kali pertama, pertunjukan seni itu merupakan pameran pertama Houseago di negara-negara Nordik.

Keputusan untuk memasukkan rakannya Cave dan Pitt dalam pamerannya dibentuk oleh wabak dan “peristiwa dalam kehidupan peribadi Houseago”, kata Soikkonen.

Read Previous

Laporan: Ketua Pegawai Eksekutif LIV Norman untuk bertemu dengan penggubal undang-undang di Washington

Read Next

Kekuda Britain menghadapi minggu angin puyuh apabila politik disambung semula selepas pengebumian ratu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.