The Malaysia Post

Kekuda Britain menghadapi minggu angin puyuh apabila politik disambung semula selepas pengebumian ratu

Politik British kembali ke pentas tengah hari ini selepas pengebumian Ratu Elizabeth, dengan Perdana Menteri Liz Truss memberi isyarat keutamaannya dengan terbang ke sidang kemuncak besar pertamanya dan menyegerakan langkah-langkah untuk cuba mengelak kemerosotan ekonomi.

Sejak kematian permaisuri pada 8 September, politik – atau sekurang-kurangnya perbincangan tentang selok-beloknya – telah dijeda untuk tempoh berkabung negara, sebagai menghormati seorang raja yang memerintah selama 70 tahun.

Masa jeda politik mengecewakan sesetengah pihak dalam kerajaan, datang selepas kempen kepimpinan selama dua bulan dan apabila Britain berisiko jatuh ke dalam kemelesetan yang panjang dan menghadapi krisis tenaga yang mengancam kewangan berjuta-juta.

Tetapi ia, menurut sumber, telah memberi masa kepada beberapa menteri Truss untuk bertapak di jabatan baharu mereka dan memperhalusi dasar mereka. Ia hanya menjadikan minggu yang sibuk di hadapan.

Dasar baharu akan disesakkan dalam beberapa hari pada penghujung minggu di parlimen, yang kerajaan harapkan akan bersidang untuk hari tambahan pada hari Jumaat sebelum berpisah untuk musim tahunan persidangan parti.

Mereka akan menyertakan pakej sokongan untuk membantu perniagaan menghadapi kenaikan harga tenaga, satu kenyataan mengenai kemungkinan mengurangkan masa menunggu untuk rawatan di Perkhidmatan Kesihatan Negara yang dikendalikan kerajaan Britain dan banyak pemotongan cukai yang dijanjikan untuk cuba memacu pertumbuhan.

Dia juga akan bertemu Presiden AS Joe Biden di Perhimpunan Agung PBB esok selepas bertemu beberapa pemimpin yang telah mengembara untuk mengambil bahagian dalam pengebumian permaisuri, yang menyaksikan jemaah seramai 2,000 memberi penghormatan terakhir.

“Saya fikir kita akan melihat permulaan yang fokus, mantap, menunjukkan momentum dan hala tuju perjalanan tanpa gangguan dan drama sampingan,” kata seorang ahli veteran Parti Konservatif yang memerintah. “Dasar itu sudah ada, tetapi ia dimasukkan ke dalam jabatan (semasa tempoh berkabung).”

Pada hari penuh kedua beliau di pejabat, Truss membuat pengumuman besar tentang langkah-langkah untuk mengurangkan kesakitan harga tenaga yang melangit – tetapi ini telah dikalahkan oleh berita beberapa jam kemudian bahawa permaisuri telah meninggal dunia.

Perdana menteri baharu terpaksa menukar gear dengan segera, menumpukan pada nada yang betul dalam ucapan dan penghormatan kepada permaisuri, sambil menjaga jarak untuk membolehkan keluarga diraja memimpin. Bagi sesetengah pihak dalam Parti Konservatifnya yang mentadbir, jeda melembutkan sebarang kritikan terhadap langkah pertamanya yang mahal.

Dan sementara jurucakapnya bersungguh-sungguh dalam enggan membuat pengumuman semasa tempoh berkabung nasional, kerajaannya meneruskan kerjanya, dengan satu sumber mengatakan menterinya berada di kementerian kewangan walaupun pada hari Ahad.

Institusi lain juga mengurangkan kerja mereka yang dihadapi orang ramai, dengan industri kewangan Britain membatalkan acara dan menangguhkan mesyuarat semasa berkabung, yang memuncak pada cuti umum semalam – sesuatu yang boleh mengurangkan pengeluaran ekonomi sebanyak 0.2 mata peratusan bulan ini.

Minggu yang sibuk

Mantra utama Truss untuk apa yang dia mahu capai dalam kerajaan ialah “pertumbuhan”, dengan kepercayaan bahawa dengan meningkatkan kadar pertumbuhan ekonomi dia boleh menyelesaikan banyak isu lama yang lain.

Itu akan datang dalam penyata fiskalnya, atau belanjawan mini, yang dijangka disampaikan oleh menteri kewangannya, Kwasi Kwarteng, pada hari Jumaat apabila beliau akan membatalkan peningkatan dalam caruman insurans nasional dan membekukan cukai perbadanan.

Kwarteng juga akan memberikan anggaran kos untuk pakej tenaga, tetapi terpulang kepada jabatan perniagaan untuk menawarkan butirannya. Dia juga mungkin mengumumkan penamatan untuk bonus jurubank, tetapi minggu lepas tiada keputusan dibuat.

Pada hari Khamis, Bank of England bersedia untuk menaikkan kadar faedah untuk melawan inflasi, nampaknya bergerak ke arah yang bertentangan dengan Kwarteng yang pemotongan cukainya boleh mencetuskan harga.

Pasukannya telah menjelaskan dengan jelas bahawa dia tidak mahu “gangguan” yang menjejaskan tempoh perkhidmatan pendahulunya Boris Johnson, yang akhirnya dipaksa keluar oleh partinya sendiri selepas beberapa bulan kesilapan dan skandal.

Keputusan Kwarteng untuk memecat pegawai tertinggi di kementerian kewangan menyebabkan sedikit kebimbangan, tetapi sebahagian besarnya dibayangi oleh kematian permaisuri.

Tetapi sementara terdapat banyak tumpuan di parlimen untuk menangani isu domestik, pelabuhan pertama Truss ialah New York.

Di sana dia akan menghadiri perhimpunan tahunan pemimpin dunia PBB dan mengambil peluang untuk mengadakan apa yang disifatkan oleh Downing Street sebagai “pertemuan dua hala penuh” dengan Biden dan bukannya mesyuarat tidak rasmi di London di luar majlis pengebumian.

Britain telah lama memuji apa yang dipanggil hubungan istimewa dengan Amerika Syarikat, tetapi hubungan telah diuji, terutamanya berhubung Brexit dan keputusan Truss untuk memperkenalkan undang-undang untuk mengubah perjanjian secara unilateral mengenai perdagangan pasca Brexit dengan Ireland Utara.

Biden telah lama menyatakan kebimbangannya tentang masa depan Ireland Utara, tetapi kedua-duanya akan mendapat lebih banyak titik persamaan dalam pendirian kuat mereka terhadap Rusia dan China. Sementara menteri luar negeri, Truss menyifatkan hubungan itu sebagai “istimewa, tetapi tidak eksklusif”.

Bagi seorang wanita yang berkata dia akan bersedia untuk mentadbir sejak hari pertama, dia telah menetapkan agenda yang sukar untuk dirinya sendiri.

Read Previous

Brad Pitt memperkenalkan arcanya pada pertunjukan seni pertama

Read Next

Gempa bumi besar melanda Mexico pada ulang tahun ‘terkutuk’ gegaran, sekurang-kurangnya seorang maut

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.