The Malaysia Post

Gempa bumi besar melanda Mexico pada ulang tahun ‘terkutuk’ gegaran, sekurang-kurangnya seorang maut

Gempa bumi kuat melanda barat Mexico semalam pada ulang tahun dua gempa bumi yang dahsyat, membunuh sekurang-kurangnya seorang, merosakkan bangunan, memutuskan bekalan elektrik dan menyebabkan penduduk Mexico City berebut-rebut keluar untuk menyelamatkan diri.

Presiden Andres Manuel Lopez Obrador berkata dalam ucapan video seseorang telah mati di pelabuhan Pasifik Manzanillo selepas tembok runtuh di sebuah kedai. Pihak berkuasa juga melaporkan kerosakan pada dua hospital di negeri barat Michoacan berhampiran pusat gempa, yang berada di bahagian yang jarang penduduknya di Mexico.

Gempa bumi berukuran 7.6 pada skala Richter itu melanda sejurus selepas 1 tengah hari (1800 GMT) berhampiran pantai barat dan berhampiran dengan sempadan Michoacan dengan negeri Colima ― di mana terletaknya Manzanillo, kata Kajian Geologi AS (USGS).

Gempa itu agak cetek, hanya 15 km (9 batu) dalam, yang akan menguatkan kesannya.

Pusat Amaran Tsunami Pasifik AS mengeluarkan amaran tsunami untuk bahagian pantai Mexico, mengatakan ombak mencapai 1 hingga 3 meter (3 hingga 9 kaki) di atas paras air pasang adalah mungkin.

Datuk Bandar Mexico City, Claudia Sheinbaum berkata, tiada laporan segera mengenai kerosakan besar di ibu negara selepas gegaran itu, yang menggegarkan Mexico pada hari yang sama ketika gempa memusnahkan melanda negara itu pada 1985 dan 2017.

“Ia seolah-olah satu sumpahan,” Isa Montes, seorang pereka grafik berusia 34 tahun di kawasan kejiranan Roma tengah bandar itu, berkata mengenai masa gempa ketika helikopter terbang di atas, meninjau bandar itu.

Universiti Autonomi Kebangsaan Mexico (UNAM), salah satu pusat pengajian tinggi paling berprestij di negara itu, berkata tiada penjelasan saintifik untuk tiga gempa besar pada hari yang sama dan mengaitkannya dengan kebetulan semata-mata.

Tetapi yang lain tidak dapat mempercayainya.

“Tarikh ini. Ada sesuatu tentang 19hb,” kata Ernesto Lanzetta, pemilik perniagaan di daerah Cuauhtemoc di bandar itu. “Hari ke-19 adalah hari yang ditakuti.”

Beribu-ribu orang terbunuh dalam gempa bumi 19 September 1985 dan lebih daripada 350 maut dalam gempa 19 September 2017.

Sebelum mengumumkan kematian di Manzanillo, Lopez Obrador telah berkata terdapat kerosakan material berhampiran pusat gempa. Imej yang disiarkan di media sosial menunjukkan bangunan rosak teruk.

Pihak berkuasa Mexico berkata amaran seismik telah dibunyikan hampir dua minit sebelum gempa berlaku, memberi masa kepada penduduk untuk mengosongkan rumah mereka.

Namun, sebilangan orang di ibu kota bergelut untuk memahami ia adalah gempa bumi yang sebenar kerana kerajaan telah pun membunyikan penggera awal hari sebagai latihan latihan memperingati gempa bumi yang lalu pada hari yang sama.

Matikan kuasa

Di Coalcoman, Michoacan, tidak jauh dari pusat gempa, gambar menunjukkan kayap dirobohkan rumah dan dinding bangunan retak akibat kuat gempa. Di satu kedai, barang niaga bertaburan di atas lantai.

Kuasa terputus di bahagian Roma di Mexico City, kira-kira 400km (250 batu) dari pusat gempa. Utiliti kuasa nasional berkata gangguan mencecah 1.2 juta pengguna.

Penduduk Roma berdiri di jalanan sambil membuai haiwan peliharaan, manakala pelancong yang melawat pasar tempatan bersama pemandu kelihatan keliru dan kecewa. Lampu isyarat berhenti berfungsi, dan orang ramai memegang telefon mereka, menghantar mesej teks atau menunggu panggilan masuk.

Clara Ferri, yang memiliki kedai buku Itali di Roma, berkata dia memberitahu seorang pelanggan untuk keluar sebaik mendengar bunyi tingkap berbunyi, derianya menyesuaikan diri dengan bunyi gempa bumi yang bermula selepas 16 tahun berada di lokasi itu.

“Ia seperti latihan doktor gigi untuk saya,” katanya.

Gemuruh semakin kuat, dan ketika Ferri berkumpul dengan jiran-jiran di persimpangan, dia mendongak untuk melihat bangunan lapan tingkat yang menempatkan kedainya bergoyang dari sisi ke sisi.

Apabila dia kembali, rak telah tumbang seperti domino, menghantar lebih 1,000 buku ke dalam timbunan di atas lantai.

Pegawai bertali di kaki lima, yang dipenuhi dengan batu yang kelihatan jatuh dari bangunan. Penduduk berbondong-bondong keluar dengan haiwan peliharaan dan beg pakaian, bersiap untuk bermalam di tempat lain, dan seorang wanita dengan berhati-hati mengiringi bapa saudaranya yang berusia 89 tahun dengan pijama berjalur biru-putih.

Read Previous

Kekuda Britain menghadapi minggu angin puyuh apabila politik disambung semula selepas pengebumian ratu

Read Next

PBM veep: Dengan atau tanpa BN, parti sudah bersedia untuk PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.