The Malaysia Post

PBM veep: Dengan atau tanpa BN, parti sudah bersedia untuk PRU15

Parti Bangsa Malaysia (PBM) sedang giat bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya umum (PRU15) akan datang walaupun tidak mengetahui sama ada ia akan diterima Barisan Nasional (BN) sebagai sebahagian daripada gabungan itu.

Menurut akhbar harian Melayu Utusan Malaysia, Naib Presiden PBM Haniza Mohamed Talha berkata parti itu telah menentukan kerusi yang akan dipertandingkan dan telah memulakan persiapan PRU15.

Beliau berkata PBM akan menerima apa sahaja keputusan yang dibuat BN berhubung permohonannya.

“Kami diberitahu bahawa BN masih berbincang dengan parti komponen. Jadi tunggu sahaja keputusan mereka. Tetapi apa pun keputusannya, kami akan terima.

“Atas sebab itu, kita sudah mula membuat persiapan dan kita tidak menunggu BN membuat keputusan. Nanti kita putuskan sama ada kita nak selaraskan diri dengan parti lain. Tetapi satu perkara yang pasti: Kami bersedia sebagai sebuah parti,” katanya dipetik sebagai berkata.

Beliau juga dilaporkan berkata bahawa pengundi mendapati PBM menarik kerana prinsip berbilang kaum walaupun baru dalam kancah politik negara.

“Ia terbukti dalam PBM, apabila kita menjalankan kerja kita, terdapat penyokong dari latar belakang yang berbeza, dan kita juga mempunyai ramai belia dan wanita yang menyokong kita,” tambahnya.

Bulan lalu, PBM mengumumkan kerjasama dengan Parti Kuasa Rakyat yang mesra BN menjelang PRU15.

Sebelum ini, calon presiden parti itu Datuk Seri Zuraida Kamaruddin berkata PBM akan menerima sebarang keputusan daripada BN berhubung permohonannya.

Timbalan Pengerusi BN Datuk Seri Mohamad Hasan sebelum ini berkata permohonan PBM akan diputuskan oleh majlis tertinggi BN berdasarkan konsensus semua parti komponennya.

Read Previous

Gempa bumi besar melanda Mexico pada ulang tahun ‘terkutuk’ gegaran, sekurang-kurangnya seorang maut

Read Next

Jabatan Penjara: Najib kini dirawat di Hospital Rehabilitasi Cheras, akan kembali ke penjara setelah keluar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.