The Malaysia Post

Jabatan Penjara: Najib kini dirawat di Hospital Rehabilitasi Cheras, akan kembali ke penjara setelah keluar

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak yang memalukan telah dimasukkan ke Hospital Rehabilitasi Cheras (HRC) untuk rawatan lanjut dan akan dikembalikan ke Penjara Kajang untuk meneruskan hukumannya sebaik sahaja dia dibenarkan keluar.

Jabatan Penjara dalam satu kenyataan hari ini berkata, Najib dihantar untuk pemeriksaan kesihatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) selepas berkata dia berasa kurang sihat, sebelum kemudian dipindahkan ke Hospital Rehabilitasi Cheras pada 19 September.

“Datuk Seri Najib akan dihantar semula ke Penjara Kajang untuk menjalani hukuman penjara sebaik sahaja pakar perubatan HRC atau HKL memberinya pemeriksaan menyeluruh.

“Sebagai pihak berkuasa yang melaksanakan tanggungjawabnya di bawah Akta Penjara, Jabatan Penjara selain menjalankan hukuman yang telah dijatuhkan, juga bertanggungjawab memastikan kesihatan seseorang banduan sentiasa dipantau dan dijaga termasuk penyediaan kemudahan rawatan dan ubat seperti yang disyorkan oleh pegawai perubatan kerajaan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sebelum ini, Najib — yang sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun selepas gagal dalam rayuan terakhirnya terhadap sabitan bersalah Mahkamah Tinggi dalam kes rasuah SRC International pada 23 Ogos — pertama kali dilaporkan telah dimasukkan ke HKL pada 4 September.

Keesokan harinya, anak perempuannya Nooryana Najwa mendedahkan bahawa Najib dimasukkan ke hospital kerana ulser perut — masalah yang dilaporkan telah dialaminya selama bertahun-tahun.

Bagaimanapun, Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata Najib berada dalam keadaan sihat ketika keluar dari hospital.

Beliau berkata Najib telah dimasukkan ke HKL pada 9 September untuk pemeriksaan elektif bagi memastikan beliau berada dalam tahap kesihatan optimum, dan bukan untuk kecemasan.

Beliau menambah bahawa hospital itu mengadakan dua persidangan keluarga untuk memaklumkan kepada waris Najib tentang keputusan ujian – dan doktor sebulat suara memutuskan dia boleh dibenarkan keluar.

Read Previous

PBM veep: Dengan atau tanpa BN, parti sudah bersedia untuk PRU15

Read Next

PM Ismail Sabri akan mengetuai delegasi Malaysia ke sesi ke-77 Perhimpunan Agung PBB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.