The Malaysia Post

PM Ismail Sabri akan mengetuai delegasi Malaysia ke sesi ke-77 Perhimpunan Agung PBB

Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan mengetuai delegasi Malaysia ke Sesi ke-77 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA ke-77) di sini.

Beliau akan menyertai pemimpin dunia dari lebih 150 negara yang mula berkumpul di bandar itu sejak Selasa selepas pandemik Covid-19 memaksa mereka untuk berucap pada perhimpunan tahunan secara maya sejak dua tahun lalu.

Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah berkata tema sesi ke-77, “Satu detik penting: penyelesaian transformatif kepada cabaran yang saling berkait,” adalah tepat pada masanya dan membolehkan negara anggota memanfaatkan platform pelbagai hala untuk menangani pelbagai isu yang dihadapi dunia.

“Ini sentiasa memberi penekanan kepada komitmen kolektif yang dibuat oleh pemimpin dunia untuk menangani cabaran pandemik Covid-19, konflik Rusia-Ukraine dan perubahan iklim,” katanya kepada media Malaysia di Pejabat Perwakilan Tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di sini. Selasa.

Saifuddin berkata ini adalah penampilan kedua perdana menteri di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, selepas menghadiri hampir Persidangan ke-76 tahun lepas akibat pandemik Covid-19.

Antara pemimpin yang berucap di UNGA Selasa ialah Presiden Brazil Jair Bolsonaro, Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan, Presiden Perancis Emmanuel Macron, manakala Presiden Amerika Syarikat Joe Biden akan berucap di Perhimpunan pada hari Rabu.

Menurut Saifuddin, Perdana Menteri, yang dijadual tiba di sini pada Khamis untuk lawatan tiga hari, akan menyampaikan Penyata Kebangsaan Malaysia pada Perbahasan Umum pada Jumaat dalam bahasa Melayu, yang merupakan inisiatif beliau sendiri untuk mempromosikan bahasa Melayu di peringkat antarabangsa, seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Saifuddin berkata Ismail Sabri dijangka berkongsi dalam ucapannya beberapa pengalaman Malaysia dalam menangani pandemik dan cabaran global, serta mengetengahkan beberapa penyelesaian kepada konflik global, seperti situasi di Ukraine, Palestin dan Myanmar.

“Perdana Menteri juga akan menggariskan kepentingan konsep kewujudan bersama secara aman dalam menyelesaikan pertikaian secara aman bagi mewujudkan keluarga negara,” katanya.

Di luar UNGA, Perdana Menteri dijadual bertemu Presiden Palestin Mahmoud Abbas pada Jumaat dan kedua-dua pemimpin akan menyaksikan majlis menandatangani empat Memorandum Persefahaman (MoU) antara Malaysia dan Palestin, iaitu mengenai Penubuhan Mesyuarat Jawatankuasa Bersama, Kerjasama dalam Bidang Kesihatan, Pelancongan dan Hal Ehwal Islam.

Beliau juga akan mengadakan pertemuan dua hala dengan Perdana Menteri Pakistan Shehbaz Sharif pada Khamis dan rakan sejawatannya dari Belanda Mark Ruttel pada hari Jumaat.

Saifuddin juga berkata buat pertama kalinya, delegasi rasmi Malaysia ke UNGA termasuk dua wakil belia sebagai sebahagian daripada langkah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk memperkasakan belia.

Perdana Menteri juga akan menganjurkan majlis makan malam “Keluarga Malaysia” untuk diaspora Malaysia di New York.

Read Previous

Jabatan Penjara: Najib kini dirawat di Hospital Rehabilitasi Cheras, akan kembali ke penjara setelah keluar

Read Next

Anwar berkata khianat Bersatu adalah sebab Pakatan berhati-hati dalam mendapatkan kerjasama dengan parti lain

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.