The Malaysia Post

Anwar berkata khianat Bersatu adalah sebab Pakatan berhati-hati dalam mendapatkan kerjasama dengan parti lain

Sebarang keputusan untuk menerima rakan kongsi baharu dalam Pakatan Harapan (PH) untuk pilihan raya umum ke-15 akan datang mesti dibincangkan dengan teliti bagi mengelak berulangnya pengkhianatan Parti Pribumi Bersatu Malaysia, kata pengerusi gabungan itu Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar mengaitkan kewaspadaan pakatannya dengan “Langkah Sheraton” apabila Bersatu keluar dari PH pada awal 2020 untuk bekerjasama dengan Barisan Nasional, PAS dan Gabungan Parti Sarawak untuk menawan Putrajaya.

“Oleh kerana pengalaman dahulu dengan Bersatu adalah sukar, mereka mengingkari semua komitmen dalam isu agenda pelbagai kaum, untuk menghapuskan rasuah, dan sudah tentu, bagi PKR kita tidak boleh terlepas daripada keterlaluan ini kerana ramai pemimpin kita telah terlibat dalam khianat ini,” kata Anwar dalam wawancara dengan Malaysiakini yang diterbitkan hari ini.

Ketua Pembangkang persekutuan itu mendedahkan bahawa PH telah menerima surat daripada Parti Sosialis Malaysia dan Malaysian United Democratic Alliance, kedua-duanya menyatakan minat untuk bekerjasama.

“Saya rasa kita boleh terus terlibat, memandangkan dasar parti-parti ini agak dekat dengan Harapan.

“Tetapi saya akan menyerahkannya kepada majlis presiden, dan kemudian jawatankuasa itu membincangkan secara terperinci,” kata Anwar kepada portal berita itu.

Beliau juga mengesahkan bahawa PH sedang meneliti reka bentuk logo baharu.

Anwar juga berkata dalam temu bual itu bahawa PH telah menyelesaikan beberapa masalah pilihan raya semasa berundur dengan pemimpin kanan baru-baru ini, menerima pandangan daripada ahli generasi muda.

“Sememangnya, akan ada perbezaan. Tetapi secara jujur ​​saya tidak merasakan terdapat perbezaan yang ketara. Tiada. Malah rundingan kerusi, ia lebih mudah sekarang.

“Kerana kita telah lama bergaduh sejak 1999,” katanya dipetik sebagai berkata, merujuk kepada masa ketika partinya yang ketika itu dikenali sebagai Parti Keadilan Nasional membuat debut pilihan raya sebagai sebahagian daripada blok Pembangkang yang kemudiannya dipanggil Barisan Alternatif dengan DAP yang lebih tua. dan PAS.

Anwar juga ditanya mengenai ramalan penganalisis politik mengenai gabungan pasca pilihan raya tetapi menolak dengan mengatakan bahawa fokus PH kini adalah untuk memenangi kerusi pada PRU15.

Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa penganalisis itu kadangkala betul “tetapi banyak kali mereka salah”, memetik Pilihan Raya 2013 sebagai contoh apabila blok Pembangkang persekutuan yang ketika itu dikenali sebagai Pakatan Rakyat memenangi undi popular walaupun kononnya pakar telah menulis. melepaskan peluangnya terlebih dahulu.

“Jika saya hanya dibimbing oleh penganalisis dan tinjauan, kami sudah lama berputus asa,” Anwar dipetik sebagai berkata.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

PM Ismail Sabri akan mengetuai delegasi Malaysia ke sesi ke-77 Perhimpunan Agung PBB

Read Next

Federer berkata dia mahu kekal dikaitkan dengan tenis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.