The Malaysia Post

Federer berkata dia mahu kekal dikaitkan dengan tenis

Legenda tenis Switzerland, Roger Federer, yang minggu lalu mengumumkan persaraannya yang akan datang mahu terus berhubung dengan “sukan yang telah memberi saya segala-galanya,” katanya dalam satu temu bual yang diterbitkan Selasa.

Federer, pemenang 20 gelaran Grand Slam dan salah seorang pemain terbaik sepanjang zaman, mencetuskan reaksi emosi global apabila dia mengumumkan akan bersara selepas Piala Laver minggu ini.

Khamis lalu dia mengakui di media sosial bahawa pertempurannya dengan masalah lutut telah memaksanya untuk menghabiskan masa untuk kerjaya bersejarah yang telah memberikannya reputasi sebagai salah seorang pemain paling elegan yang pernah dilihat.

Semasa dia tiba di London untuk acara ATP terakhirnya, dia memberitahu penyiar Switzerland RTS bahawa dia “lega” membuat pengumuman itu, dan “sangat gembira kerana dapat memiliki kerjaya yang saya miliki.”

Dia memberitahu RTS bahawa dalam beberapa bulan kebelakangan ini “kemajuan saya tidak memuaskan, bahawa lutut saya tidak melepaskan saya.”

“Kemudian saya menerima imbasan yang tidak bagus, dan tidak ada kemajuan lagi,” katanya. “Saya memberitahu diri saya bahawa ia sudah berakhir. Sejujurnya, saya tidak mahu melakukannya lagi.

Federer mengakui bahawa dia tersekat “sedikit atau dua air mata apabila dia mengumumkan persaraannya minggu lalu, tetapi memberitahu RTS dia “gembira telah mengambil langkah itu.”

Ditanya mengenai rancangannya ke hadapan, pemain tenis yang hebat itu berkata “Saya tidak tahu dengan tepat masa depan saya, tetapi saya tidak mahu menjauhkan diri sepenuhnya daripada sukan yang telah memberi saya segala-galanya.”

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Anwar berkata khianat Bersatu adalah sebab Pakatan berhati-hati dalam mendapatkan kerjasama dengan parti lain

Read Next

Elton John akan membuat persembahan di Rumah Putih pada hari Jumaat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.