The Malaysia Post

Laporan: Putrajaya akan menaikkan denda untuk pencemar kepada RM5 juta selepas Rang Undang-undang pindaan dibentangkan bulan depan

Kerajaan dijangka membentangkan pindaan yang akan memberi laluan kepada denda yang jauh lebih tinggi ke atas perniagaan yang disabitkan kesalahan mencemarkan mana-mana sumber air, lapor Berita Harian hari ini.

Penalti boleh dikompaun akan didarabkan 2,500 kali ganda kepada RM5 juta daripada kadar semasa RM2,000, menurut akhbar itu, sejumlah kumpulan alam sekitar dan penggubal undang-undang Pembangkang telah menyifatkan sebagai kecil berbanding impak kesalahan itu.

Wan Abdul Latiff Wan Jaffar, pengarah eksekutif Jabatan Alam Sekitar, dipetik sebagai berkata kegagalan membayar denda akan membolehkan agensi itu mengheret pesalah ke mahkamah di mana penalti boleh digandakan kepada RM10 juta.

“Berdasarkan statistik kebanyakan mereka yang mencemarkan adalah pesalah berulang, dan atas pertimbangan itu, kami telah mencadangkan denda yang lebih tinggi,” katanya.

“Kami mahu memastikan syarikat-syarikat ini insaf dan dihalang daripada membuang bahan pencemar ke dalam sungai. Antara sebab mengapa mereka membuang bahan pencemar ke dalam sungai adalah untuk menjimatkan kos dengan mengelakkan peraturan.”

Pindaan itu, yang dijadual dibentangkan pada persidangan bulan depan, berkemungkinan melibatkan peruntukan penguatkuasaan di bawah Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 yang juga dikenali sebagai Akta 127, lapor akhbar itu.

Lambakan sisa industri, kebanyakannya beracun, berleluasa. Di Selangor, pusat perindustrian negara, pembuangan sisa toksik telah memaksa gangguan bekalan air yang hampir kerap berlaku, yang sering menyebabkan perniagaan kerugian berjuta-juta ringgit.

Jabatan Alam Sekitar (JAS) berkata antara 2017 hingga 2020 lebih 15,000 kompaun telah dikeluarkan dengan 1,036 pertuduhan dibawa ke mahkamah membabitkan denda bernilai RM16.8 juta.

JAS berkata ia juga menemui percubaan pembuangan sisa haram yang diperolehi dari negara asing.

Antara 1 Mei dan Oktober 2021, 200 kontena yang membawa 4,000 tan sisa terjadual telah dirampas, dilaporkan berkata. Bahan buangan itu dipercayai kebanyakannya dari China dan Romania.

Wan Abdul Latiff berkata, kenaikan kadar penalti sudah lama tertangguh memandangkan kos untuk membersihkan sungai daripada bahan pencemar lazimnya mahal. Pembersihan Sungai Kim Kim di Johor baru-baru ini, misalnya, telah menelan belanja agensi kerajaan sebanyak RM8.5 juta.

Read Previous

Raja Charles mengucapkan terima kasih kepada orang ramai sebelum pengebumian Ratu Elizabeth

Read Next

Iklim dan Tenaga Bersih-UAE Peranan dalam tenaga bersih dan inisiatif untuk memerangi Perubahan Iklim

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.