The Malaysia Post

Raja Charles mengucapkan terima kasih kepada orang ramai sebelum pengebumian Ratu Elizabeth

Raja Britain Charles III berkata pada hari Ahad bahawa dia telah “terharu” dengan curahan simpati orang ramai berikutan kematian ibunya Ratu Elizabeth II dalam perutusan terima kasih pada malam pengebumian negara besarnya.

Raja Charles berkata bahawa dia dan isterinya Permaisuri Camilla telah “sangat tersentuh” dengan mesej takziah dan sokongan daripada Britain dan seluruh dunia.

Britain berdiam diri seminit pada hari Ahad sebagai penghormatan kepada Ratu Elizabeth sebelum perpisahan Isnin.

“Kami sangat terharu dengan semua orang yang bersusah payah datang dan memberi penghormatan kepada khidmat sepanjang hayat ibu tersayang, Almarhum Permaisuri,” katanya dalam satu kenyataan.

“Ketika kita semua bersiap untuk mengucapkan selamat tinggal terakhir, saya hanya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang tidak terkira banyaknya yang telah memberikan sokongan dan penghiburan kepada keluarga saya dan diri saya sendiri dalam masa kesedihan ini.”

Keranda Ratu Elizabeth telah dibaringkan di atas catafalque di Westminster Hall yang bersejarah di London sejak petang Rabu.

Presiden AS Joe Biden dan Maharaja Jepun Naruhito adalah antara orang kenamaan yang memberi penghormatan di keranda mendiang raja, Biden menyilangkan dirinya dan menyentuh hatinya ketika dia berdiri di galeri di dewan zaman pertengahan.

Orang lain yang memberi penghormatan terakhir termasuk Presiden Perancis Emmanuel Macron, Raja Harald V dari Norway, Ratu Margrethe II dari Denmark, Raja Letsie III dari Lesotho dan Grand Duke Henri dari Luxembourg.

Barisan terakhir untuk melihat keranda

Yang terakhir dari anggaran ratusan ribu orang berkabung awam yang berduyun-duyun melihat keranda ratu beratur di sepanjang tebing Sungai Thames hingga pagi Isnin.

Barisan beratur untuk menghadiri baring-in-state “adalah pada kapasiti akhir dan kini ditutup kepada peserta baharu”, kata kementerian kebudayaan lewat Ahad dalam penjejak baris gilir secara langsung di YouTube.

“Tolong jangan cuba menyertai baris gilir.”

Waktu menunggu memuncak pada lebih daripada 25 jam awal Sabtu.

Tontonan umum akan tamat pada 6:30 pagi (0530 GMT). Tentera telah berjaga sepanjang masa.

Ratu Elizabeth memerintah selama 70 tahun yang memecahkan rekod sehingga kematiannya pada 8 September pada usia 96 tahun.

Dia berada di atas takhta sejak 1952 dan merupakan satu-satunya kerajaan yang paling ramai rakyat Britain yang masih hidup hari ini pernah tahu.

Andy Sanderson, 46, seorang pengurus kawasan pasar raya, adalah antara mereka yang akhirnya berjaya ke parlimen selepas mengharungi barisan berbatu-batu.

“Dia adalah gam yang mengekalkan negara bersama-sama,” katanya.

‘Semua tentang perkhidmatan’: Biden

Biden berkata Ratu Elizabeth adalah “sopan, terhormat, dan semua tentang perkhidmatan”.

“Semua rakyat United Kingdom: Hati kami tertuju kepada anda, dan anda bertuah kerana mempunyai dia selama 70 tahun; kami semua. Dunia lebih baik untuknya,” kata Biden selepas menandatangani buku takziah.

Presiden AS kemudian menghadiri majlis resepsi yang dianjurkan oleh Raja Charles dan keluarga diraja untuk kira-kira 500 tetamu kenamaan.

Mereka termasuk Maharaja Naruhito, Raja Felipe VI dari Sepanyol, Presiden Brazil Jair Bolsonaro, Raja Abdullah II dari Jordan dan Ratu Margrethe.

Minit berdiam diri diadakan pada 8:00 malam (1900 GMT) untuk menghormati hayat perkhidmatan mendiang ratu.

Perdana Menteri Liz Truss berdiri dalam gaun hitam di luar kediaman rasmi 10 Downing Streetnya untuk “momen renungan negara” sebelum mata dunia memberi tumpuan kepada ibu negara Britain untuk permaisuri.

Orang ramai telah berkhemah lebih awal untuk melihat sekilas perpisahan di Westminster Abbey, yang dijangka akan menyebabkan London terhenti dan ditonton oleh berbilion penonton di seluruh dunia.

E. J. Kelly, seorang guru sekolah berusia 46 tahun dari Ireland Utara, mendapat tempat utama dengan rakan-rakan di laluan yang akan dilalui perarakan selepas pengebumian.

“Menontonnya di televisyen adalah indah tetapi berada di sini adalah sesuatu yang lain,” katanya kepada AFP, dilengkapi dengan kerusi perkhemahan, pakaian hangat dan stokin tambahan.

“Saya mungkin akan berasa sangat emosional apabila ia datang kepadanya, tetapi saya mahu berada di sini untuk memberi penghormatan.”

Orang ramai juga berkerumun di sekitar Istana Windsor, barat London, di mana keranda ratu akan digerakkan selepas upacara pengebumian peribadi bersama mendiang suaminya Putera Philip, ibu bapanya dan adik perempuannya.

“Saya telah tinggal di sini sepanjang hidup saya dan saya tidak pernah melihatnya sesibuk ini,” kata Donna Lumbard, 32, seorang pengurus di sebuah restoran tempatan.

‘Kehadiran yang meyakinkan’

Perdana Menteri Australia yang anti-beraja, Anthony Albanese, yang melihat keadaan terbaring dan bertemu Raja Charles pada hari Sabtu, memberitahu Sky News Australia bahawa permaisuri adalah “kehadiran yang sentiasa meyakinkan”.

Terdapat juga penonton peribadi di Istana Buckingham untuk PM New Zealand Jacinda Ardern, yang, seperti Australia, Britain dan 12 alam Komanwel yang lain, kini mempunyai Raja Charles sebagai kedaulatannya.

Tetapi sebagai tanda cabaran yang bakal dihadapi bagi raja baharu itu, Ardern memberitahu televisyen BBC bahawa dia menjangkakan New Zealand akan menumpaskan raja berperlembagaan “sepanjang hayat saya”.

Pengebumian negara Ratu Elizabeth, yang pertama di Britain sejak kematian perdana menteri pertamanya Winston Churchill pada 1965, akan berlangsung Isnin di Westminster Abbey pada jam 11:00 pagi.

Menggambarkan hasrat ratu untuk upacara selama sejam itu, bekas ketua biskop York, John Sentamu, memberitahu televisyen BBC dia “tidak mahu apa yang anda panggil perkhidmatan yang panjang dan membosankan”.

Pemimpin dari Rusia, Afghanistan, Myanmar, Syria dan Korea Utara tidak dijemput menyertai 2,000 tetamu itu.

Memandangkan kesedihan peribadi mereka telah bermain dalam sorotan perhatian global, tinjauan pendapat baru dari YouGov menunjukkan populariti keluarga diraja telah meningkat di UK.

William dan isterinya Kate mendahului ranking kerabat diraja paling popular, manakala Charles melihat penilaian kelulusannya meningkat 16 mata sejak Mei.

Read Previous

PM Lee: Kumpulan bantuan diri etnik masih relevan untuk Singapura, kerana mobiliti sosial semakin ‘sukar untuk dikekalkan’

Read Next

Laporan: Putrajaya akan menaikkan denda untuk pencemar kepada RM5 juta selepas Rang Undang-undang pindaan dibentangkan bulan depan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.