The Malaysia Post

PM Lee: Kumpulan bantuan diri etnik masih relevan untuk Singapura, kerana mobiliti sosial semakin ‘sukar untuk dikekalkan’

Kumpulan bantu diri etnik seperti Majlis Bantuan Pembangunan Cina (CDAC) terus relevan untuk Singapura kerana mereka membantu mengangkat ahli komuniti mereka sendiri yang mungkin ketinggalan semasa masyarakat maju, kata Perdana Menteri Lee Hsien Loong.

Bercakap pada acara memperingati ulang tahun ke-30 CDAC pada Ahad (18 Sep), Encik Lee berkata bahawa apabila ekonomi Singapura menjadi lebih maju dan persekitaran luaran semakin mencabar, “pertumbuhan ekonomi akan menjadi lebih sukar untuk dicapai dan mobiliti sosial akan menjadi lebih sukar untuk dikekalkan. ”.

Beliau menambah bahawa walaupun Singapura telah meningkatkan tahap sosio-ekonomi secara menyeluruh, “akan sentiasa ada yang tidak melakukannya sebaik yang lain, dan kami akan sentiasa mahu memberi mereka bantuan tambahan”.

Dan di sinilah kumpulan etnik membantu diri sendiri, kata Encik Lee, sambil menambah bahawa Singapura akan “kehilangan sesuatu yang berharga” jika ia tidak mempunyai kumpulan sedemikian.

Selain CDAC, kumpulan bantuan diri etnik lain di Singapura ialah Mendaki, Persatuan Pembangunan India Singapura dan Persatuan Eurasia.

Dalam ucapannya, Encik Lee juga memerhatikan bahawa terdapat orang yang bukan sahaja mempersoalkan kerelevanan kumpulan tersebut di Singapura yang berbilang kaum, tetapi juga membangkitkan cadangan untuk menggabungkan mereka bagi mewujudkan satu pakaian besar untuk berkhidmat kepada semua kumpulan etnik.

Untuk itu, beliau berkata bahawa sebahagian besar sumber Kerajaan telah pergi ke arah membantu semua rakyat Singapura, tanpa mengira kaum.

Bagaimanapun, beliau berkata kumpulan bantuan diri — yang sebahagiannya dibiayai oleh Kerajaan, tetapi menerima sebahagian besar pembiayaan mereka daripada sumbangan daripada komuniti masing-masing — lebih mampu memahami keperluan rakyat mereka.

“Mereka berada pada kedudukan yang baik untuk menyesuaikan bantuan mereka dan menyesuaikan program yang paling relevan untuk komuniti mereka,” kata Encik Lee.

“Mereka juga boleh menangani isu secara berterus-terang, tanpa menimbulkan sensitiviti kaum atau agama.”

Lebih-lebih lagi, kumpulan ini juga menyediakan platform untuk lebih ramai rakyat Singapura yang berjaya membantu dan menyokong rakan-rakan ahli daripada komuniti mereka sendiri, tambah Encik Lee.

“Ia adalah dorongan semula jadi manusia, dan ia mengukuhkan ikatan antara ahli masyarakat. Ia membina rasa berdikari dan bangga dalam komuniti, yang melengkapkan identiti Singapura mereka.”

Oleh itu, Encik Lee berkata Singapura harus terus mengekalkan kumpulan bantu diri dan “menyediakan mereka cara untuk bekerja dengan dan meningkatkan komuniti mereka sendiri”.

Pada masa yang sama, beliau menambah bahawa kumpulan ini juga harus digalakkan untuk bekerjasama antara satu sama lain, untuk “memperkukuh kekompakan sosial Singapura dan mengukuhkan identiti berbilang kaum kita”.

Encik Lee berkata beliau gembira mengetahui bahawa ini sudah berlaku melalui usaha oleh empat kumpulan bantu diri seperti program tuisyen atau perkhidmatan penjagaan selepas pelajar untuk semua kaum.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

‘Woman King’ peraturan IN.American box office

Read Next

Raja Charles mengucapkan terima kasih kepada orang ramai sebelum pengebumian Ratu Elizabeth

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.