The Malaysia Post

‘Woman King’ peraturan IN.American box office

The Woman King, sebuah epik tentang tentera semua pahlawan Afrika yang terdiri daripada wanita, dengan mudah mendahului box office Amerika Utara hujung minggu ini dengan anggaran perolehan AS$19 juta (RM86 juta), lapor pemerhati industri Exhibitor Relations Ahad.

Keluaran Sony baharu, berdasarkan episod sejarah sebenar, membintangi pemenang Oscar Viola Davis sebagai jeneral garang yang mengetuai tentera yang dikenali sebagai Agojie kerana ia melindungi kerajaan Dahomey abad ke-18.

Beberapa hari sebelum itu, Davis memberitahu AFP bahawa dia berasa “berkonflik” kerana jika filem yang didominasi oleh kulit hitam dan didominasi wanita itu gagal, ia secara tidak adil akan merosakkan prospek untuk usaha sedemikian pada masa hadapan.

Sebaliknya, dirangsang oleh sambutan kritikal yang menggalakkan — “Ulasan adalah sensasi,” kata laman web FranchiseRe — ia melebihi jangkaan penganalisis, lebih daripada tiga kali ganda jualan tiket penyudah tertinggi seterusnya, 20th Century’s Barbarian.

Filem seram itu mengisahkan tentang seorang wanita (Georgina Campbell) yang mendaftar masuk ke dalam penyewaan AirBnB di kawasan kejiranan Detroit yang tidak jelas dan mendapati ia juga telah ditempah oleh Bill Skarsgard yang sungguh menyeramkan. Barbarian memperoleh AS$6.3 juta untuk tempoh Jumaat hingga Ahad.

Di tempat ketiga ialah filem slasher, Pearl, keluaran bajet rendah baru dari A24, dengan jualan tiket hanya lebih AS$3.1 juta. Mia Goth membintangi kisah berlumuran darah yang melibatkan penggunaan kejam kedua-dua kapak dan garpu rumput, pada haiwan dan manusia. Cukup berkata.

Misteri komik Searchlight See How They Run menduduki tempat keempat pada hujung minggu pembukaannya, pada AS$3.1 juta.

Sam Rockwell membintangi sebagai detektif Scotland Yard yang sering mabuk, Saoirse Ronan sebagai pembantunya yang bersemangat tetapi malang, dan Adrien Brody sebagai pengarah Hollywood yang kurang ajar di London untuk membuat versi filem Agatha Christie klasik The Mousetrap — sehingga takdir campur tangan.

Dan di tempat kelima ialah filem thriller aksi Sony Bullet Train, dibintangi oleh Brad Pitt, pada AS$2.5 juta.

Membundarkan 10 teratas ialah:

Top Gun: Maverick ($2.2 juta)

DC League of Super-Pets ($2.2 juta)

Jemputan ($1.7 juta)

Minions: The Rise of Gru ($1.3 juta)

Moonage Daydream ($1.2 juta)

Read Previous

Tiga perkara bercakap dari hujung minggu Liga Perdana

Read Next

PM Lee: Kumpulan bantuan diri etnik masih relevan untuk Singapura, kerana mobiliti sosial semakin ‘sukar untuk dikekalkan’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.