The Malaysia Post

PM Ismail Sabri mengumumkan RM50 juta untuk usahawan mikro di bawah Pemulih Newbiz

Kerajaan memperuntukkan RM50 juta untuk rakyat Malaysia yang berminat untuk menceburi perniagaan makanan di bawah skim pembiayaan Pemulih NewBiz.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang membuat pengumuman itu di sini hari ini berkata program kewangan melalui Agrobank menjurus kepada mereka yang merancang untuk memulakan perniagaan mikro di rumah, dan termasuk graduan dalam kalangan mereka yang layak.

Dana itu akan menampung keperluan untuk perniagaan mikro permulaan, seperti mesin dapur untuk memasak dan motosikal untuk penghantaran makanan.

“Pemohon diberi moratorium untuk enam bulan pertama dan dikenakan kadar keuntungan 3 peratus untuk bulan ketujuh dengan tempoh pembiayaan maksimum sehingga 60 bulan atau lima tahun,” katanya pada Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia 2022 di sini pagi ini.

Tambahnya, program itu menawarkan

pembiayaan dalam dua peringkat: pertama RM5,000 dan kedua RM10,000.

Ismail Sabri berkata Agrobank akan menubuhkan entiti pelaburan khas dalam masa terdekat untuk sektor pertanian bagi meningkatkan pelaburan domestik dalam sektor agromakanan negara.

“Kerajaan akan terus memainkan peranan berkesan dengan kerjasama semua pihak dalam menjamin bekalan makanan yang mencukupi dan selamat pada harga berpatutan secara berterusan demi kesejahteraan Keluarga Malaysia.

Baca Lagi | PM Ismail Sabri mengumumkan RM50 juta untuk usahawan mikro di bawah Pemulih Newbiz

“Akhir sekali, saya ingin mengingatkan kejayaan memperkukuh jaminan keselamatan makanan pada masa hadapan serta memajukan dan mentransformasikan sektor agromakanan adalah tanggungjawab kita bersama sebagai Keluarga Malaysia,” katanya.

Read Previous

Tinjau sekilas: Inilah yang diharapkan daripada ‘The View at 118’, dek pemerhatian tertinggi di Asia Tenggara

Read Next

Pasangan Hollywood Kim Kardashian dan Pete Davidson berpisah, kata laporan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.