The Malaysia Post

Hishammuddin: Pihak yang terlibat dalam salah laku projek kapal tempur pesisir tidak akan terlepas begitu sahaja

Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein hari ini berkata laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dan cadangan mengenai skandal kapal tempur pesisir (LCS) akan diteliti oleh Kementerian Pertahanan (Mindef).

Hishammuddin berkata pada April Kabinet bersetuju dengan Pelan Pemulihan Projek LCS, membenarkan tempoh mobilisasi selama enam bulan untuk membolehkan rundingan dengan pengeluar peralatan asal (OEM) dan vendor untuk memuktamadkan perancangan hadapan perolehan LCS seperti yang dikehendaki dan dikehendaki oleh Diraja. Tentera Laut Malaysia.

“Mengenai kelemahan dan penyelewengan, saya secara konsisten menegaskan bahawa sesiapa yang bersalah tetap bersalah. Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) masih berjalan dan ini bermakna pihak yang terlibat dalam salah laku projek ini tidak akan terlepas,” katanya.

Beliau juga berkata kerajaan telah menubuhkan jawatankuasa pentadbiran khas yang dipengerusikan oleh ketua setiausaha Perbendaharaan, Kementerian Kewangan (MOF) dan ketua setiausaha Mindef.

Jawatankuasa ini ditugaskan untuk memantau dengan teliti keadaan, terutamanya berkaitan proses mobilisasi, untuk enam bulan akan datang dan melaporkan segala perkembangan kepada Kabinet.

Awal hari ini, Pengerusi Jawatankuasa

Kira-kira Wang Negara Wong Kah Woh mendedahkan bahawa lebihan kos untuk projek Kapal Tempur Littoral (LCS) berjumlah RM1.4 bilion, dengan RM400 juta digunakan untuk membayar hutang lama daripada projek kapal peronda lama.

Projek LCS merupakan perolehan terbesar dalam sejarah Mindef dengan kos keseluruhan RM9 bilion.

Baca Lagi | Hishammuddin: Pihak yang terlibat dalam salah laku projek kapal tempur pesisir tidak akan terlepas begitu sahaja

Kontrak tersebut bermula pada 2013 dengan jangka masa sepuluh tahun dan enam kapal LCS dijangka dibina dan dihantar ke negara ini menjelang akhir 2023.

Read Previous

Sek-gen Umno mengucapkan terima kasih kepada RoS kerana meluluskan pindaan, kata perhimpunan agung pada November

Read Next

MB: Johor akan mengumumkan keputusan mengenai hari rehat rasmi hujung minggu tidak lama lagi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.