The Malaysia Post

Sek-gen Umno mengucapkan terima kasih kepada RoS kerana meluluskan pindaan, kata perhimpunan agung pada November

Umno mengumumkan tarikh baharu Perhimpunan Agung (PAU) mereka pada 23 hingga 26 November tahun ini tanpa pemilihan parti selepas pindaan perlembagaan mereka diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan (RoS).

“MKT memperakui kelulusan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) dengan pindaan kecil Perlembagaan Umno yang akan berkuat kuasa mulai 29 Julai 2022.

“MKT ingin merakamkan ucapan terima kasih atas kelulusan yang diberikan,” kata Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan kepada pemberita selepas mesyuarat MKT hari ini.

Ketika ditanya mengenai bila pemilihan parti akan diadakan

Ahmad mengetepikan soalan itu.

“Pemilihan parti akan diadakan selepas pilihan raya, bila-bila masa sahaja,” katanya mengulangi pindaan perlembagaan mereka membenarkan pengundian diadakan enam bulan selepas pilihan raya umum akan datang.

Pada Mei lalu, Umno meluluskan pindaan kepada perlembagaan parti yang membolehkan pemilihan parti diadakan tidak lebih enam bulan selepas pilihan raya umum, bagi memberi ruang kepada ahli menumpukan perhatian kepada kerja pilihan raya. Notis mengenai pindaan perlembagaan telah diserahkan kepada RoS pada 17 Mei.

Baca Lagi | Sek-gen Umno mengucapkan terima kasih kepada RoS kerana meluluskan pindaan, kata perhimpunan agung pada November

Pada 7 Julai, RoS dilaporkan memaklumkan bahawa keputusan berhubung permohonan pindaan perlembagaan Umno akan diketahui selewat-lewatnya pada 16 Julai.

Umno sebelum ini menangguhkan pemilihan di semua peringkat cawangan, bahagian dan Majlis Tertinggi selama 18 bulan selepas penggal 2018/2021 berakhir pada 30 Jun tahun lalu.

Read Previous

Di Singapura, 50 penduduk dipindahkan dari blok HDB Telok Blangah selepas unit itu terbakar

Read Next

Hishammuddin: Pihak yang terlibat dalam salah laku projek kapal tempur pesisir tidak akan terlepas begitu sahaja

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.