The Malaysia Post

Di Singapura, 50 penduduk dipindahkan dari blok HDB Telok Blangah selepas unit itu terbakar

Kira-kira 50 penduduk dipindahkan dari blok perumahan awam di Telok Blangah sebagai langkah berjaga-jaga, selepas kebakaran melanda sebuah flat di situ semalam (3 Ogos) pagi.

Dalam catatan Facebook, Pasukan Pertahanan Awam Singapura (SCDF) berkata bahawa mereka dimaklumkan mengenai kebakaran di Blok 92B Telok Blangah Street 31 pada kira-kira 11.40 pagi.

Ketika anggota SCDF tiba, api sedang marak dan asap hitam tebal kelihatan keluar dari sebuah flat di tingkat 11.

Anggota bomba dari Balai Bomba Alexandra memaksa masuk ke dalam unit dan memadamkan api menggunakan dua pancutan air.

“Akibat kebakaran itu, keseluruhan unit terjejas akibat haba dan kerosakan asap. Operasi redaman sedang dijalankan,” kata SCDF, merujuk kepada proses menyapu air ke permukaan basah yang terbakar selepas kebakaran dipadamkan untuk mengelakkan potensi menyala semula.

Paramedik SCDF menilai seorang

penduduk kerana terhidu asap tetapi orang itu enggan dibawa ke hospital. Punca kebakaran masih dalam siasatan.

Dalam video yang disiarkan di Facebook oleh pengguna bernama “Mizanur Rahman”, kebakaran boleh dilihat menyambar sebuah flat ketika asap hitam tebal berkepul-kepul daripadanya, melapisi dinding luar blok Perumahan dan Pembangunan (HDB) dengan jelaga hitam.

Baca Lagi | Di Singapura, 50 penduduk dipindahkan dari blok HDB Telok Blangah selepas unit itu terbakar

Apabila video dizum lebih dekat kepada unit yang terjejas, haba daripada api nampaknya telah melenyapkan tingkap flat itu.

Orang ramai juga dilihat memerhati kebakaran ketika mereka berkumpul di ruang bersama blok itu. ― HARI INI

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Penyanyi Taiwan Hebe Tien mengeluarkan gambar makan pasta berikutan kritikan yang mengaitkannya dengan kemerdekaan, Nancy Pelosi

Read Next

Sek-gen Umno mengucapkan terima kasih kepada RoS kerana meluluskan pindaan, kata perhimpunan agung pada November

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.