The Malaysia Post

MB: Johor akan mengumumkan keputusan mengenai hari rehat rasmi hujung minggu tidak lama lagi

Kerajaan Johor tidak lama lagi akan membentangkan hasil penemuannya mengenai cadangan mengembalikan hari rehat hujung minggunya kepada Raja negeri sebelum keputusan dibuat.

Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata keputusan mengenai cadangan hari rehat hujung minggu, sama ada kekal seperti sedia ada atau diubah, akan melibatkan 576,691 pelajar dan 1.764 juta pekerja di negeri ini.

Daripada jumlah itu, beliau berkata 93 peratus daripada tenaga kerja melibatkan mereka dalam sektor swasta.

“Saya mempengerusikan mesyuarat kerajaan negeri ketiga hari ini, yang membincangkan penukaran semula hari rehat hujung minggu untuk Johor.

“Hasil penemuan dan perbincangan ini akan dipersembahkan kepada Raja Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar untuk pandangan dan perkenan baginda,” kata Onn Hafiz di laman Facebook rasmi baginda malam ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kajian yang sedang dijalankan mengenai cadangan mengembalikan hari rehat hujung minggu rasmi negeri selatan yang kini ditetapkan pada Jumaat dan Sabtu.

Onn Hafiz berkata, antara yang menghadiri mesyuarat itu ialah wakil pelbagai sektor seperti kerajaan, orang awam, pendidikan, industri dan perbankan, serta Persekutuan Majikan Malaysia (MEF).

Beliau menegaskan bahawa salah satu kebimbangan utama ialah perbezaan hari rehat antara ibu bapa dan anak-anak, yang menyukarkan keluarga untuk meluangkan masa bersama.

Onn Hafiz berkata apa pun keputusannya, tahap pendigitalan di Johor akan terus dipergiatkan.

Adun Machap itu menambah, negeri yang boleh beroperasi secara digital akan memudahkan rakyat dan ekonominya, tanpa mengira hari rehat.

“Peningkatan digital ini sahaja sudah boleh menyumbang kepada kesejahteraan rakyat, tanpa perlu pergi ke kaunter fizikal,” katanya.

Pada 14 Jun lalu, kerajaan Johor dilaporkan menyemak semula hari rehat hujung minggu Jumaat dan Sabtu semasa di negeri itu berikutan aduan yang disuarakan orang ramai.

Berikutan itu, Malay Mail melaporkan pada 20 Jun bahawa kerajaan negeri mungkin melaksanakan hujung minggu rasmi dua setengah hari, dengan Jumaat sebagai setengah hari, diikuti Sabtu dan Ahad sebagai hari rehat hujung minggu.

Pada penghujung 2013

Sultan Ibrahim telah menitahkan pertukaran hari rehat hujung minggu negeri kepada Jumaat dan Sabtu daripada Sabtu dan Ahad.

Sejak 1 Januari 2014, Johor telah menjadikan hari Jumaat dan Sabtu sebagai hari rehat hujung minggu rasminya.

Baca Lagi | MB: Johor akan mengumumkan keputusan mengenai hari rehat rasmi hujung minggu tidak lama lagi

Di Malaysia, Kedah, Kelantan, dan Terengganu juga menjadikan hari Jumaat dan Sabtu sebagai hari rehat hujung minggu rasmi mereka.

Read Previous

Hishammuddin: Pihak yang terlibat dalam salah laku projek kapal tempur pesisir tidak akan terlepas begitu sahaja

Read Next

Telles Man United menyertai Sevilla secara pinjaman

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.