The Malaysia Post

Warga Singapura Mengaku Perbuatan Sumbang Mahram dengan Anak Perempuan Di Bawah Pelajaran Seks

Bapa dan Anak Perempuan Cacat Intelek Dewasa

Seorang lelaki berusia 60 tahun mengaku bersalah hari ini atas dua pertuduhan melakukan sumbang mahram ke atas anak perempuan dewasanya yang kurang upaya intelek.

Dua lagi pertuduhan serupa akan diambil kira bagi menjatuhkan hukuman terhadap warga Singapura itu, yang dijadualkan pada 23 Disember.

Nama lelaki itu tidak boleh disiarkan untuk melindungi identiti anak perempuannya yang berusia 28 tahun.

Apa yang berlaku

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Yvonne Poon memberitahu mahkamah bahawa mangsa, yang merupakan sukarelawan pertubuhan kebajikan OKU intelek, dilahirkan di luar nikah dan dibesarkan di negara lain dalam jagaan nenek sebelah ibunya.

Ibu bapa kandungnya berkahwin antara satu sama lain pada tahun 2002, dan dia bertemu bapanya buat kali pertama hanya sekitar tahun 2008 ketika dia berusia kira-kira 14 tahun.

Antara 2008 dan 2014, mereka berjumpa dua tahun sekali sebelum dia berpindah ke Singapura untuk bersama kedua ibu bapanya sekitar pertengahan 2014, ketika dia berusia 19 tahun.

Pertemuan seksual antara lelaki dan anak perempuannya bermula sekitar Tahun Baharu Cina pada 2019, apabila lelaki yang lebih tua itu menunjukkan kemaluannya kepada anak perempuannya, ketika itu berumur 24 tahun, dan mengarahkannya untuk menyentuhnya secara tidak wajar, yang dia lakukan.

Penyata Poon DPP

DPP Poon berkata bahawa dia melakukan ini dengan alasan untuk mendidik anak perempuannya secara seksual supaya dia tidak hamil.

Susulan kejadian itu, pendakwa raya berkata, tertuduh telah melakukan hubungan seks dengan mangsa sekurang-kurangnya empat kali.

“Kebanyakan kejadian bermula dengan tertuduh memarahi mangsa kerana perkara yang tidak berkaitan – contohnya, kerana dia secara tidak sengaja memecahkan set berat badan tertuduh semasa bersenam, atau kerana dia membawa pulang topeng muka terpakai yang ditemuinya di luar,” kata DPP Poon.

Mangsa kemudian melakukan perbuatan seks sebagai cara memohon maaf kepadanya dan dengan harapan dapat meredakan kemarahannya, tambahnya.

Perbuatan ini biasanya berlaku pada waktu petang, ketika ibu mangsa bekerja, dan bapanya memberitahunya supaya tidak memberitahu sesiapa tentang mereka.

Dalam contoh lain, yang berlaku sekitar Mac atau April 2019, mangsa memberitahu bapanya bahawa dia secara fizikal tertarik dengan ahli kumpulan lelaki Korea, yang membangkitkan lelaki itu.

Dia mula menunjukkan video lucah anak perempuannya dan memberitahunya “begitulah cara orang terlibat dalam aksi seks”, kata DPP Poon.

Selepas itu, dia sekali lagi memberitahu anak perempuannya untuk melakukan perbuatan seks dengannya dan dia dengan berat hati mematuhinya.

Baca Lagi | Sime Darby Motors melancarkan SUV elektrik sepenuhnya BYD Atto 3 di Malaysia

Baca Lagi | Sheila Majid Berkongsi Detik Bersama Arwah Ibu Semasa Covid-19

Mahkamah mendengar bahawa tertuduh memberitahu anak perempuannya bahawa dia “mengajarnya supaya dia mendapat pengalaman dalam hal seksual, dan jika dia melayan lelaki lain di luar, mereka mungkin membahayakannya”.

DPP Poon berkata bahawa pada awal April 2020 apabila bapa dan anak perempuannya sedang makan bersama di rumah, dia mencelupkan sudu sendiri ke dalam hidangan berkongsi makanan dan bukannya menggunakan sudu hidangan.

“Tertuduh berang dan menjerit kepada mangsa tentang kebersihan dirinya. Kerana marah, dia enggan bercakap dengannya. Mangsa berasa sangat sedih,” tambahnya.

Kemudian pada hari itu, wanita itu meminta maaf kepada bapanya dan kedua-duanya terlibat dalam perbuatan seksual. Selepas itu, dia sekali lagi memberitahu anak perempuannya untuk merahsiakannya.

DPP Poon berkata bahawa wanita itu tidak menyukai apa yang dia lakukan dengan bapanya dan merasakan bahawa dia memintanya untuk melakukannya dengan lebih kerap.

Dia akhirnya menceritakan kepada pegawai latihannya di organisasi kebajikan di mana dia menawarkan diri tentang penderaan seksual bapanya terhadapnya. Lelaki itu ditahan polis pada 6 April 2020.

DPP Poon berkata selepas perkara itu mendapat perhatian polis, wanita itu dibawa tinggal di rumah orang kurang upaya, di mana dia masih berada.

Laporan psikiatri dari Institut Kesihatan Mental menunjukkan bahawa ketidakupayaan intelek wanita itu menyebabkan dia bergantung kepada orang lain.

Interaksinya dengan ibu bapa kandungnya menghasilkan corak tingkah laku yang dipelajari untuk tunduk kepada mereka kerana takut akan hukuman “yang tidak selaras dengan perkembangan rakan sebaya pada usia yang sama”, tambah laporan itu.

Laporan itu juga menyatakan bahawa wanita itu memahami bahawa tindakan bapanya adalah tidak betul, dan dapat menyatakan kepadanya bahawa dia tidak berminat untuk mengambil bahagian dalam tindakan penderaan itu.

Walau bagaimanapun, ia berkata bahawa dia bergelut untuk melindungi dirinya daripada dikenakan tindakan ini pada masa itu, “memandangkan keupayaan menyelesaikan masalah yang konkrit dan bergantung kepada ibu bapanya”, yang merupakan akibat langsung daripada ketidakupayaan inteleknya.

Pemikir konkrit secara amnya merujuk kepada seseorang yang mentafsir sesuatu secara literal.

Hubungan Tercemar

DPP Poon memberitahu mahkamah bahawa dia memohon hukuman penjara antara tiga dan 3.5 tahun, dan masing-masing empat dan 4.5 tahun bagi dua pertuduhan yang lelaki itu mengaku bersalah.

Seorang lelaki berusia 60 tahun mengaku bersalah hari ini atas dua pertuduhan melakukan sumbang mahram ke atas anak perempuan dewasanya yang kurang upaya intelek.

Beliau menambah bahawa kedua-dua hukuman harus dijalankan secara berturut-turut, bukannya serentak, atau ia akan “pada asasnya akan memberikan tertuduh pas percuma untuk salah satu daripada dua kesalahannya”.

Hukuman serentak, katanya, “dengan ketara menjejaskan prinsip pencegahan dan pembalasan, dan membawa kepada hukuman yang sangat ringan apabila dilihat dengan latar belakang kesalahannya”.

DPP Poon berkata: “Ini adalah hubungan bapa-anak yang benar-benar normal.

“Apa yang dilakukan oleh tertuduh adalah untuk mencemarkan hubungan ini dengan memperkenalkan unsur seksual, sama ada melalui tayangan pornografi kepada anak perempuannya yang kurang upaya intelek, atau menawarkan alat kelaminnya sendiri kepadanya untuk tujuan pembelajaran, seperti yang dikatakannya.”

Dia menambah bahawa ini adalah elemen dandanan dan unsur seksualiti yang tidak akan ada dalam hubungan mereka sebelum tindakan lelaki itu.

Peguam lelaki itu, Joshua Tong dan Chloe Chen dari Kalco Law LLC, memohon hukuman penjara tiga tahun untuk anak guam mereka.

Tong berkata bahawa anak guamnya telah menghabiskan masa yang lama memikirkan tindakannya, dan dia tidak membantah mana-mana unsur pertuduhan itu.

“Kami hanya meminta hukuman yang adil dalam kes ini, yang berkadar dengan kesalahannya,” tambah peguam itu.

Hakim Daerah Toh Han Li, yang mempengerusikan perbicaraan itu, berkata beliau ingin mengambil masa untuk mempertimbangkan hukuman yang sesuai.

Lelaki itu masih diikat jamin S$20,000 (RM65,000).

Sesiapa yang didapati bersalah melakukan sumbang mahram boleh dihukum penjara sehingga lima tahun.

Read Previous

Sheila Majid Berkongsi Detik Bersama Arwah Ibu Semasa Covid-19

Read Next

Penentukuran Semula Bajet 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.