The Malaysia Post

Rayuan membatalkan kelayakan Sri Ram sebagai DPP kanan ditetapkan semula pada 23 September

Najib Raak

Credits: prod-upp-image

Mahkamah Rayuan menetapkan semula 23 September untuk mendengar rayuan oleh Datuk Seri Najib Razak dan peguamnya, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, terhadap Mahkamah Tinggi yang menolak permohonan semakan kehakiman mereka untuk membatalkan kelayakan Datuk Seri Gopal Sri Ram sebagai senior Timbalan Pendakwa Raya (DPP) dalam kes mahkamah masing-masing.

Peguam kanan persekutuan Shamsul Bolhassan memaklumkan tarikh itu ketika dihubungi Bernama hari ini. Rayuan dibuat untuk pengurusan kes di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan Mariam Hasanah Othman hari ini.

Mahkamah sebelum ini menetapkan 17 Jun untuk mendengar rayuan dan kini akan di tetapkan semula pada 23 September.

Pada 28 Ogos tahun lalu, Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur menolak permohonan semakan kehakiman yang dibawa oleh mantan perdana menteri dan Muhammad Shafee untuk membuang bekas hakim Mahkamah Persekutuan (Sri Ram) sebagai DPP kanan dalam kes masing-masing.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Seri Mariana Yahya (sekarang hakim Mahkamah Rayuan) memutuskan bahawa pelantikan Sri Ram, sebagai DPP kanan oleh Peguam Negara ketika itu, Tan Sri Tommy Thomas, adalah sah.

“Jelas bahawa Peguam Negara telah membuat pertimbangan yang teliti sebelum melantik Sri Ram sebagai DPP senior untuk memimpin pendakwaan yang berkaitan dengan skandal 1MDB berdasarkan pengalaman luas Sri Ram dalam bidang hukum,” kata Hakim Mariana ketika dia menolak permohonan semakan kehakiman oleh Najib dan Muhammad Shafee.

Najib mengemukakan permohonan semakan kehakiman untuk melucutkan kelayakan Sri Ram sebagai DPP kanan dalam kes berkaitan 1MDB pada Disember 2018.

Muhammad Shafee, yang juga penasihat Najib, juga mengajukan semakan kehakiman kerana dia juga berusaha untuk menarik balik Sri Ram dari perbicaraan pencucian wang bernilai RM9.5 juta.

Baca Lagi | Hampir 1,700 majikan didenda lebih RM33 juta kerana mengambil pekerja haram

Mereka meminta perintah mahkamah untuk membatalkan janji Sri Ram atau menariknya semula, dengan mengatakan bahawa surat pelantikannya tidak sah.

Mereka juga menginginkan pernyataan bahawa terdapat konflik kepentingan dalam pelantikan Sri Ram dan meminta perintah untuk melarangnya memimpin pasukan pendakwa dalam semua kes mereka, termasuk mengenai rasuah, penyalahgunaan kuasa dan pencucian wang.

Read Previous

Hampir 1,700 majikan didenda lebih RM33 juta kerana mengambil pekerja haram

Read Next

Anwar memohon kepada Agong untuk menolak pemanjangan Darurat sehingga Ogos

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here