The Malaysia Post

Anwar memohon kepada Agong untuk menolak pemanjangan Darurat sehingga Ogos

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, permohonannya agar Yang di-Pertuan Agong tidak memperpanjang Darurat semasa melepasi 1 Ogos adalah antara topik utama dalam pertemuan mereka hari ini.

Selepas hadirin bersama Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, Anwar memberitahu wartawan sambil meninggalkan Istana Negara bahawa dia bersyukur bertemu dengan raja yang menurutnya selaras dengan keadaan negara ketika ini.

Anwar mengatakan bahawa dia memberitahu Agong mengenai pandangannya mengenai keadaan negara itu sekarang, dan bahawa dia membuat kes menentang pemanjangan Darurat dengan alasan bahawa langkah-langkah yang diperlukan untuk menahan pandemik Covid-19 tidak memerlukan kuasa darurat.

“Saya memberikan pandangan saya bahawa meneruskan Darurat akan menyebabkan kerugian kepada negara, dan keadaan semasa dengan Covid-19 akan memberi kesan buruk kepada ekonomi terutama kepada masyarakat biasa, dan bagaimana saya melihat bahawa semua langkah yang dapat dilaksanakan tidak memerlukan keadaan kecemasan yang berlaku.

“Oleh itu, saya memohon kepada Yang Mulia untuk membatasi perpanjangan (darurat) sebanyak mungkin, yang mana Yang Mulia tepat dalam mengatakan bahawa kita harus mematuhi undang-undang raja berperlembagaan dan mengikuti nasihat perdana menteri,” katanya.

Ketika ditanya adakah mereka membincangkan topik perubahan pemerintahan, Anwar mengatakan perkara itu tidak dibahaskan hari ini.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga telah tiba di Istana Negara di hadapan penonton yang diharapkan dengan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Didorong oleh Jaguar berwarna hitam, Anwar memasuki gerbang istana pada pukul 10.37 pagi ketika gerombolan akhbar yang hadir di sini menangkap kedatangannya.

Pemimpin Pembangkang yang lain juga dijangka hadir di hadapan Raja hari ini, termasuk setiausaha agung DAP Lim Guan Eng dan presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu.

Baca Lagi | Sayap pemuda juga mendesak PKR menghentikan kerjasama politik dengan Dr Mahathir

Kurang dari 90 minit kemudian, Anwar dilihat diusir dari istana di mana dia berbicara dengan ringkas kepada wartawan di sini, sambil menyebut bagaimana dia mengusulkan kepada Raja untuk menolak peluasan darurat semasa.

Sehingga jam 1 tengah hari ini, anggota media masih hadir di pintu istana, menahan panas ketika menjangkakan kedatangan pemimpin politik. Kehadiran polis yang kuat juga terlihat di pintu istana hari ini ketika mereka mengarahkan semua orang untuk mematuhi prosedur operasi standard Covid-19 dan peraturan jarak fizikal.

Read Previous

Rayuan membatalkan kelayakan Sri Ram sebagai DPP kanan ditetapkan semula pada 23 September

Read Next

Macron ditampar semasa lawatan ke Perancis tenggara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.