Anwar mengatakan kematian mungkin dapat dielakkan sekiranya vaksin tiba seperti yang dirancang

Ketua Pakatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim malam ini mengecam pemerintah Perikatan Nasional (PN) yang menganggap tindakan perlahan dalam melancarkan vaksin Covid-19 yang juga menyumbang kepada ratusan kematian dalam beberapa bulan terakhir.

Anwar berkata, kadar kematian Covid Malaysia, yang meningkat dengan cepat dari satu digit menjadi tiga digit sejak Mac, mungkin dapat dielakkan jika pemerintah berjaya melancarkan vaksin seperti yang direncanakan pada awalnya.

“Jika kita menerima vaksin seperti yang dijanjikan, pada bulan Maret dan April, kita tidak akan mencapai keadaan sekarang.

“Sekarang saya ingin tahu siapa yang akan bertanggungjawab? Kerajaan? Menteri?” Tanya Anwar di aliran Facebook.

“Kerana ada seorang paman atau saudara lelaki atau saudara perempuan yang meninggal yang mungkin dapat dielakkan jika vaksin itu diterima lebih awal.

“Tetapi kerana perebutan ini, ujian yang lama ditunggu-tunggu, kontrak berebut. Saya tidak tahu. Jadi ia berlaku dengan cara ini. Kemudian kami ingin mengelakkan masalah memiliki MCO (perintah kawalan pergerakan), ”tambahnya.

Anwar, yang secara aktif berbicara mengenai kurangnya pengujian dan kerjasama pemerintah dengan pemerintah swasta dan negeri untuk vaksinasi juga menyuarakan keprihatinannya terhadap peningkatan jumlah kematian dalam kajian oleh Institut Kesihatan dan Penilaian Kesihatan (IHME) University of Washington di Amerika Syarikat yang meramalkan jumlah kematian di Malaysia boleh meningkat hingga 26.000 pada bulan September dalam lintasannya sekarang.

“Jadi siapa yang akan bertanggungjawab atas kematian ini?

“Jangan katakan ini adalah ‘takdir’. “Takdir” itu disebabkan oleh kepimpinan khianat yang ceroboh dan tidak bertanggungjawab yang membawa kepada malapetaka seperti itu, “katanya, menggunakan perkataan Melayu untuk” takdir “.

Anwar yang merupakan presiden PKR dan Ahli Parlimen Port Dickson mengatakan bahawa dia juga mahu kerajaan PN menjelaskan dan berkongsi kepada rakyat alasannya serta merancang strategi keluar dengan pelaksanaan MCO 3.0 semasa.

Dia mendakwa bahawa pemerintah sangat kabur dalam pelaksanaan bantuan dan jalan keluar dari kekacauan semasa kerana kes Covid-19 masih lebih dari 7.000 sehari dan kematian tiga digit setiap hari.

“Kami ingin mendengar rancangan mereka, kami ingin tahu jika kami mempunyai MCO dua atau tiga minggu, berapa banyak pengurangan kes? Apa rancangan mereka?

Baca Lagi | Parlimen mesti bersidang semula untuk menangani peningkatan gangguan seksual, keganasan rumah tangga semasa MCO

“(PN) Pemimpin harus memberikan penjelasan agar kita tahu untuk apa PKP apa unjuran dan kapan akan menghasilkan penyelesaian yang boleh dipercayai.

“Perkara lain dalam penyelesaian ini, janganlah kita sombong dan tidak ingin mendengarkan pakar dan kajian yang berkaitan dengan sains dan data,” katanya. Jumlah kematian akibat Covid-19 di negara ini telah melepasi angka 3.000 hari ini, kerana Malaysia mencatat 103 kematian dalam 24 jam terakhir.

J M Riaz

Sebaran berita terkini hanya untuk anda!

Read Previous

Parlimen mesti bersidang semula untuk menangani peningkatan gangguan seksual, keganasan rumah tangga semasa MCO

Read Next

K-rapper Ravi meminta maaf kerana lirik kurang ajar merujuk kepada Red Velvet

Langgan
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Lihat semua komen
0
Inginkan pendapat anda, sila komen.x
()
x