The Malaysia Post

Najib mengkritik Putrajaya kerana mengutip cukai secara ‘agresif’

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mempersoalkan Perikatan Nasional (PN) hari ini kerana menetapkan sasaran kutipan cukai 2021 yang setara dengan tahap sebelum wabak Covid-19.

Dia mengatakan pendekatan pemungutan cukai PN tampaknya “bayar dulu, bincangkan kemudian” berdasarkan undang-undang pajak yang diubah yang mewajibkan pembayar cukai untuk menyelesaikan jumlah cukai taksiran mereka walaupun ini dipertikaikan secara hukum.

“Adalah realistik untuk mempertimbangkan bahawa pendapatan setiap orang pada tahun 2021 akan pulih ke tahap yang sama pada tahun 2019, memandangkan bagaimana Covid-19 masih berleluasa dan ketika gaji permulaan graduan turun di bawah tahap gaji minimum, dan beberapa sektor nasional utama termasuk penerbangan dan pelancongan masih dalam tahap yang luar biasa? ” Najib berkata dalam catatan Facebook.

Bekas menteri kewangan itu menambah bahawa kutipan cukai langsung oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) pada tahun 2018 dan 2019 jauh lebih tinggi daripada tahun 2017.

“Pada waktu itu banyak yang mengeluh bahwa LHDN terlalu agresif dalam mengumpulkan pajak dari rakyat, karena ekonomi pada waktu itu menurun karena pemerintah berusaha untuk mengganti pendapatan dari Cukai Barang dan Perkhidmatan, yang dihapuskan oleh pemerintahan Pakatan Harapan.

“Ketika ekonomi berkembang pada tahun 2017, tahun sebelum pilihan raya umum ke-14, koleksi LHDN adalah sekitar RM123 bilion. Ini meningkat menjadi lebih dari RM140 bilion pada tahun 2019, walaupun pertumbuhan ekonomi turun ke paras terendah 10 tahun, dan pada tahun 2020 kutipan turun menjadi RM123 bilion kerana wabak itu, “katanya.

Baca Lagi | Fiksyen pendek Ling Low disenaraikan untuk Hadiah Cerpen Komanwel

Najib menambah bahawa LHDN kini menargetkan cukai RM144 bilion untuk tahun 2021, atau pada tahap yang sama dengan 2019 sebelum Covid-19 mencecah Malaysia, dan jauh lebih banyak daripada kutipannya sebanyak RM123 bilion pada tahun 2017 ketika ekonomi berjalan dengan baik.

Dia adalah tokoh politik kedua yang bersuara menentang peningkatan gerakan memungut cukai oleh Putrajaya, kerana mantan menteri kewangan Lim Guan Eng juga mengkritik Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana berbuat demikian, berdasarkan wahyu bahawa PN telah menghabiskan hingga RM600 bilion memerintahkan untuk mengimbangi kerosakan ekonomi yang disebabkan oleh Covid-19.

Semasa berucap kepada perhimpunan Jawatankuasa Perhubungan Parlimen DAP untuk Bagan, Tasek Glugor dan Permatang Pauh, Lim mendesak PN untuk menaikkan had hutang berkanun daripada mengejar pembayar cukai untuk mengisi dana yang habis di tengah pandemi Covid-19.

Katanya, pasaran hutang dalam negeri, yang memiliki likuiditas tinggi sebesar RM1,3 trilion, adalah alternatif yang baik yang dapat dimanfaatkan dengan menaikkan had hutang sah dari 60 persen dari KDNK sekarang menjadi 65 persen atau bahkan 70 persen .

Read Previous

Fiksyen pendek Ling Low disenaraikan untuk Hadiah Cerpen Komanwel

Read Next

Dua rakyat Malaysia diterima di Harvard

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.