The Malaysia Post

Fiksyen pendek Ling Low disenaraikan untuk Hadiah Cerpen Komanwel

Low's short story 'Weeds'

© Image Credit — Hezrai Guan

Fiksyen pendek penulis Malaysia Ling Low yang berjudul Weeds adalah antara 25 daripada keseluruhan 6,423 penyertaan dari 50 negara yang disenarai pendek untuk Hadiah Cerpen Komanwel tahun ini.

Pertandingan tahunan itu dianjurkan oleh Commonwealth Foundation dan dianugerahkan kepada cerpen fiksyen terbaik yang tidak diterbitkan oleh mana-mana warganegara dari 54 bekas wilayah Empayar Britain.

Low adalah seorang wartawan dan pembuat filem yang cerpennya muncul dalam pelbagai antologi fiksyen.

Dia telah menulis mengenai seni dan budaya untuk Guardian, South China Morning Post dan Esquire Malaysia di antara penerbitan lain.

Low juga merupakan ketua editor Poskod.MY, sebuah majalah dalam talian yang memfokuskan kepada kehidupan dan urusan semasa di Malaysia.

Filem pendeknya juga ditayangkan di festival antarabangsa dan sketsa komedinya telah disiarkan di BBC Radio 4. Dia adalah naib juara DK Dutt Memorial Award untuk Kecemerlangan Sastera Malaysia pada tahun 2016.

Cerpennya, Weeds, berkisar pada seorang lelaki kaya yang telah bersara yang terpaksa tinggal di dalam rumah kerana penutupan negara yang mulai bertambah iri hati dengan pekebun dan masa mereka di bawah sinar matahari.

Tahun lalu, seorang lagi warga Malaysia, Sharmini Aphrodite, dan fiksyen pendeknya yang berjudul, Ouroboros, Ouroboros, adalah salah satu daripada 20 penyertaan untuk layak menyertai peraduan daripada lebih 5,000 karya penulis di seluruh dunia.

Pada tahun 2019, dua penulis dari Malaysia disenarai pendek untuk Hadiah Cerpen Komanwel, dengan seorang, Saras Manickam, membawa pulang gelaran rantau Asia.

Entri Saras yang bertajuk My Mother Pattu dipilih oleh dua kisah pendek yang disenarai pendek – Miss Coelho, Guru Bahasa Inggeris oleh pengarang India Kiran Doshi dan Pengap oleh rakan Lokman Hakim Malaysia, yang diterjemahkan oleh Adriana Nordin Manan.

Baca Lagi | Netflix dan Amazon dikritik di India kerana kandungan kontroversi

Peraduan ini dinilai oleh penulis, sarjana, dan seniman dari seluruh dunia di mana pemenang serantau memenangi £ 2,500 (RM14,213) dan pemenang keseluruhan mendapat £ 5,000.

Para hakim antarabangsa terdiri daripada penulis terhormat dari Asia, UK, Carribean dan Pasifik. Antaranya ialah penulis Afrika Selatan, Zoë Wicomb; Penulis Nigeria A. Igoni Barrett; Penulis, penterjemah dan editor Bangladesh Khademul Islam, penyair dan penulis fiksyen Britain Keith Jarrett, aktivis alam sekitar Jamaica, penulis pemenang anugerah dan pemenang wilayah 2012 Caribbean, Diana McCaulay dan pengarang pemenang anugerah dan pemenang serantau Pasifik 2016, Tina Makereti dari New Zealand.

Wicomb – yang mengetuai panel hakim – – menerangkan rangkaian cerita tahun ini dari fiksyen spekulatif yang menangani krisis persekitaran dan politik hingga hiper-nyata dan supranatural.

Read Previous

Netflix dan Amazon dikritik di India kerana kandungan kontroversi

Read Next

Najib mengkritik Putrajaya kerana mengutip cukai secara ‘agresif’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here