The Malaysia Post

Undian Negeri: Pemimpin PH Selangor Bincang Pembahagian Kerusi Tidak Lama Lagi

Mesyuarat Pimpinan PH Selangor

Pimpinan tertinggi Pakatan Harapan Selangor akan bermesyuarat tidak lama lagi untuk membincangkan pembahagian kerusi bagi pilihan raya negeri akan datang.

Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Selangor Izham Hashim berkata beliau akan mengadakan perbincangan dengan rakan sejawatannya dari PKR dan DAP, Datuk Seri Amirudin Shari dan Gobind Singh Deo, masing-masing sebelum jawatankuasa teknikal bermesyuarat mengenai perkara itu.

“Secara prinsipnya, matlamatnya adalah untuk menggariskan kriteria pengagihan. Kami mempunyai beberapa kaedah tetapi saya tidak perlu mendedahkannya di sini kerana ia sangat terperinci.

“Kita tidak boleh begitu sahaja menuntut kerusi kerana ia tidak akan berakhir, jadi perlu ada cara atau kriteria yang adil untuk mengendalikan pembahagian kerusi supaya ia diterima oleh semua parti komponen,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Jualan Program Jelajah Ehsan Rakyat (JER) 2.0 di Ampang di sini hari ini.

Baca Lagi | MP Kampar suruh SPRM, SPR juga siasat PAS

Baca Lagi | Orang Kaya-Mega China Memindahkan Kekayaan mereka, dan Berpesta, ke Singapura

Umno Selangor dan Barisan Nasional

Izham juga berkata mesyuarat PH Selangor baru-baru ini memutuskan bahawa ia akan mengadakan perbincangan dengan Umno Selangor dan Barisan Nasional (BN) mengenai perkara yang sama.

“Kami telah bertemu untuk perbincangan tidak rasmi dan ia kelihatan baik. Mereka (Umno dan BN) memberi maklum balas yang positif dan kita harap isu pembahagian kerusi dan sebagainya selesai sebelum Ramadan supaya kita boleh fokus kerja di lapangan,” katanya.

Sementara itu, Izham yang juga Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Pertanian Selangor berkata, kerajaan negeri bersetuju memberi bantuan ihsan kepada penduduk 15 rumah di Taman Bukit Permai 2, Ampang selepas mereka diarah berpindah berikutan kejadian tanah runtuh pada Mac lalu.

Kawasan mereka kemudiannya diisytiharkan tidak selamat untuk diduduki.

“Setiap pemilik unit akan mendapat anggaran RM300,000 dan Majlis Perbandaran Ampang Jaya akan merobohkan 15 rumah untuk kawasan itu dijadikan zon penampan,” katanya.

Izham berkata selain bantuan tunai itu, semua pemilik rumah yang terjejas akan ditawarkan unit projek Rumah Selangorku pada harga RM200,000 sahaja.

Kejadian tanah runtuh itu meragut empat nyawa dan menyebabkan seorang cedera ringan.

Read Previous

Orang Kaya-Mega China Memindahkan Kekayaan mereka, dan Berpesta, ke Singapura

Read Next

Hasni Lontar Topi untuk pertandingan Naib Presiden Umno

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.