The Malaysia Post

Ahli Parlimen Kampar memberitahu SPRM, SPR supaya turut menyiasat PAS

Kemungkinan Penyalahgunaan Dana

Seorang ahli parlimen persekutuan DAP hari ini menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyiasat rakan Bersatu dalam gabungan Perikatan Nasional (PN) untuk kemungkinan penyalahgunaan dana semasa pilihan raya umum tahun lepas.

Ahli Parlimen Kampar Chong Zhemin berkata memandangkan badan pemantau anti rasuah itu telah membekukan akaun bank Bersatu, ia juga harus meneliti akaun PAS dan Gerakan untuk menyemak sumber dana kempennya untuk PRU15 November lalu.

“Jumlah bendera, poster dan papan iklan yang digantung oleh PN di seluruh pelusuk negara semasa pilihan raya umum lalu adalah luar biasa, jauh mengatasi bahan publisiti PH dan Barisan Nasional,” dakwanya dalam satu kenyataan.

PH merujuk kepada gabungan Pakatan Harapan yang memerintah, di mana DAP adalah parti komponen.

“Di manakah Perikatan Nasional menerima sejumlah besar wang untuk digunakan dalam kempen pilihan raya?” tanya Chong.

Beliau memetik Perkara 19(1)(a) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 yang mengehadkan perbelanjaan setiap calon pilihan raya kepada RM200,000 maksimum untuk kerusi parlimen, dan RM100,000 untuk kerusi DUN.

“Saya menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk menyiasat sama ada perbelanjaan calon PN dalam pilihan raya umum telah melebihi had undang-undang,” tambah Chong yang juga setiausaha publisiti DAP Perak.

Baca Lagi | 10 Perkara Yang Dilakukan Dan Dilarang Apabila Anda Melancong ke Luar Negara

Baca Lagi | Think Tank Memberi Amaran kepada Putrajaya tentang Malaysia yang Lebih Sakit

Akaun Bank Bersatu untuk Memudahkan Siasatan

Pada Rabu lepas, SPRM mengesahkan bahawa ia telah menggantung akaun bank Bersatu bagi memudahkan siasatan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 yang bermula Disember lalu.

Difahamkan, akaun terbabit dibekukan sebagai sebahagian daripada siasatan SPRM berhubung dakwaan penyelewengan dalam penggunaan dana awam bernilai RM600 bilion untuk pandemik Covid-19 ketika Muhyiddin menjadi perdana menteri.

Beberapa laporan berita turut mencadangkan tindakan SPRM itu dikaitkan dengan dakwaan Bersatu menerima sumbangan daripada kira-kira 10 kontraktor yang dikatakan memperoleh pelbagai projek awam ketika parti itu berada dalam kerajaan.

Disangkakan jumlah derma itu melebihi RM300 juta.

Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin sejak itu berkata parti itu akan menghantar surat kepada SPRM meminta pelepasan akaun kewangan parti, mendakwa ia perlu membayar kakitangannya dan menyediakan bahan kempen untuk pilihan raya akan datang di enam negeri.

Read Previous

Think Tank Memberi Amaran kepada Putrajaya tentang Malaysia yang Lebih Sakit

Read Next

Orang Kaya-Mega China Memindahkan Kekayaan mereka, dan Berpesta, ke Singapura

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.