The Malaysia Post

10 Perkara Yang Dilakukan Dan Dilarang Apabila Anda Melancong ke Luar Negara

Perkara yang Dilakukan dan Dilarang Melancong ke Luar Negara!

Melancong ke luar negara boleh menjadi salah satu masa terbaik dalam hidup anda, atau salah satu masa paling teruk dalam hidup anda bergantung pada apa yang anda lakukan semasa berada di luar negara. Sertai kami hari ini kerana kami memberi anda 10 Perkara yang Dilakukan dan Dilarang Melancong ke Luar Negara!

1. LAKUKAN Salinan Pasport Anda

Membawa salinan pasport anda (halaman dengan pjot anda dan maklumat penting lain) adalah satu kemestian semasa melancong ke luar negara, sekiranya pasport anda rosak atau hilang.

2. JANGAN Bayar Penginapan Melalui Pindahan Wayar Atau Tunai

Sentiasa bayar melalui kad kredit untuk statistik di luar negara, tidak kira apa jenis diskaun yang ditawarkan kepada anda. Anda tidak mahu berakhir tanpa jejak kertas dan terperangkap tanpa tempat tinggal beribu-ribu batu dari rumah.

3. Gunakan Peti Keselamatan Bilik Anda

Meninggalkan berharga di tempat terbuka adalah idea yang mengerikan. Setiap kali anda meninggalkan bilik anda pastikan anda menggunakan peti besi bilik anda, tetapi jangan lupa kod laluan!

4. JANGAN Biarkan Telefon Anda Bersiar-siar

Tidak ada yang lebih buruk daripada pulang ke rumah untuk melihat bil telefon bimbit yang astronomi. Pastikan anda sama ada menghubungi pembekal anda untuk mendapatkan pelan luar negara atau hanya menggunakannya melalui WiFi.

5. Cubalah Makanan Baru

Jangan jadi salah seorang pengembara yang takut untuk makan perkara baru. Cuba sesuatu yang baru!

Baca Lagi | Apakah itu Chat GPT? Dan Bagaimana Cara Menggunakannya?

Baca Lagi | Adakah Air Minuman Adalah Cara Terbaik Untuk Menurunkan Berat Badan?

6. JANGAN Cakap Politik

Tidak semua negara adalah negara bebas, dan tidak semua masyarakat bertolak ansur dengan kebebasan bersuara. Bersenang-senang tetapi jauhkan politik daripada perbincangan anda semasa bercuti.

7. LAKUKAN Semak Budaya

Minat anda mungkin tidak terletak pada melihat karya seni dan persembahan. Saya adalah bahasa yang anda tidak faham, tetapi mengalami budaya di negara asing adalah membuka mata dan pengalaman yang menyeronokkan.

8. JANGAN Luangkan Terlalu Banyak Masa Di Bilik Anda

Anda mungkin ketinggalan, anda mungkin rindu, tetapi duduk-duduk tidak akan membantu. Pergi ke sana dan bersenang-senang!

9. Lapisan Pek DO

Cuaca boleh berubah dengan cepat apabila anda meneroka tanah baharu, dan mencari pakaian yang sesuai semasa berada di negara asing mungkin lebih sukar daripada yang anda jangkakan.

10. JANGAN Lakukan Dadah

Jangan bawa mereka bersama anda, jangan terima mereka daripada rakan atau keluarga atau orang yang tidak dikenali, jangan bercakap tentang mereka. Banyak negara asing sangat ketat dalam hal dadah dan anda mungkin menghadapi masalah besar yang besar.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Adakah Air Minuman Adalah Cara Terbaik Untuk Menurunkan Berat Badan?

Read Next

Think Tank Memberi Amaran kepada Putrajaya tentang Malaysia yang Lebih Sakit

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.