The Malaysia Post

Dua rakyat Malaysia diterima di Harvard

Dua pelajar Malaysia menjadi tajuk utama setelah diterima di Universiti Harvard, mengalahkan lebih daripada 50,000 pemohon.

Jarell Cheong Tze Wen dari Kuala Lumpur dan Muhammad Hamdi Ahmad Hakimi dari Kuantan akan mengikuti kelas sarjana institusi tersebut pada tahun 2025.

Siaran akhbar oleh Harvard Club of Malaysia di Twitter menyatakan bahawa tahun ini, Harvard College menandakan kadar kemasukan terendah dalam sejarah 385 tahunnya, hanya menerima 1968 pelajar daripada 57,435 pelajar yang telah memohon kemasukan.

Cheong menamatkan pendidikan sekolah menengah dan peringkat A di SMK Seri Bintang Utara dan Kolej Sunway Kuala Lumpur sementara Muhammad Hamdi lulus SM Sains Alam Shah di Kuala Lumpur sebelum melanjutkan pelajaran di peringkat A di Kolej Tuanku Ja’afar.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) kumpulan TMC Life Sciences Berhad dan Ketua Pegawai Eksekutif Thomson Hospital Kota Damansara Wan Nadiah mengatakan bahawa sementara Cheong telah mewakili Malaysia dalam bidang tarian, Matematik dan catur, Muhammad Hamdi adalah pendebat yang memberi tuisyen kepada pelajar sekolah menengah.

Dia menggambarkan Muhammad Hamdi lebih berfalsafah, membincangkan pandangan dunia dan pendapatnya mengenai hal-hal semasa.

Baca Lagi | Najib mengkritik Putrajaya kerana mengutip cukai secara ‘agresif’

Cheong, sebaliknya, adalah individu yang jarang berjaya dalam pelbagai platform termasuk menjaringkan semua As dalam Ujian Antarabangsa Cambridge.

“Pemain kelahiran KL itu mewakili Malaysia dalam acara Dancesport Sukan SEA dan juga bertanding di bawah bendera Malaysia dalam Olimpik Matematik Asia Pasifik dan kejohanan catur antarabangsa.

“Yang menarik dari dia ialah dia telah menemukan cara untuk meneruskan hasratnya walaupun ada sekatan Covid-19.

“Dia juga mula mengajar kelas tarian kepada pemuda berusia 7 hingga 14 tahun di atas Zoom pada tahun lalu dan meneruskan minatnya dalam Matematik secara bebas, menjelajah di luar kurikulum A-level untuk meneroka matematik berasaskan bukti.”

Sementara itu, ketua penyelidik Khazanah Nasional Berhad dan pewawancara alumni Nick Khaw menambah bahawa kisah Muhammad Hamdi adalah inspirasi kerana dia mempunyai banyak pengalaman yang mencabar termasuk bekerja beberapa pekerjaan untuk memenuhi keperluan.

Muhammad Hamdi juga pergi ke sekolah berasrama untuk mengurangkan beban keluarganya.

“Ini mendorongnya untuk mengamati dan memikirkan secara mendalam tentang dunia di sekelilingnya, dan membaca dengan penuh semangat dari Noam Chomsky hingga Za’aba.

“Dia juga menyalurkan tenaganya ke beberapa bidang termasuk belajar bertutur dalam bahasa Inggeris dengan menyertai pertandingan debat pada usia 14 tahun dan mencurahkan masa dan usahanya untuk membimbing pelajar di sekolah luar bandar dan mengajar perbahasan.”

Khaw gembira kerana Cheong dan Muhammad Hamdi dipilih untuk melanjutkan pelajaran di Harvard College.

Khaw menambah bahawa duo ini, seperti banyak alumni kolej Harvard Malaysia lain yang mengikuti sistem pendidikan awam, telah membuktikan bahawa adalah mungkin untuk memasuki sekolah Ivy League jika seseorang mempunyai bakat dan berusaha untuk mendapatkannya.

“Kami ingin melihat semakin banyak pelajar sarjana Malaysia diwakili di Harvard.”

Di Harvard, Cheong merancang untuk mengambil jurusan Matematik sementara Muhammad Hamdi ingin melanjutkan pelajarannya dalam bidang Ekonomi.

Read Previous

Najib mengkritik Putrajaya kerana mengutip cukai secara ‘agresif’

Read Next

Putera William, Harry dalam penghormatan emosi kepada datuk Philip

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.