The Malaysia Post

Parlimen mesti bersidang semula untuk menangani peningkatan gangguan seksual, keganasan rumah tangga semasa MCO

Dr Wan Azizah Wan Ismail

Credits: images.says

Bekas menteri pembangunan wanita, keluarga, dan masyarakat, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail meminta Parlimen untuk mengadakan dan menyetujui undang-undang terhadap gangguan seksual dan keganasan rumah tangga yang semakin buruk semasa perintah kawalan pergerakan.

Bekas presiden PKR itu mengatakan bahawa lebih banyak usaha mesti diarahkan oleh pemerintah semasa untuk menyelesaikan masalah keganasan terhadap wanita, dengan mengatakan bahawa Pakatan Harapan (PH) telah membuat kemajuan agar undang-undang tersebut dibentangkan selama masa pemerintahannya tetapi runtuh berikutan kejatuhan PH.

“Hingga Oktober 2020, Selangor melaporkan peningkatan 80 persen dalam kes keganasan rumah tangga. Saya mendesak agar kita mengambil inisiatif yang lebih tegas dan melakukan advokasi yang lebih kuat mengenai hal ini, ”katanya semasa ucapan perasmiannya di Kongres Wanita PKR ke-15 yang diadakan hampir hari ini.

Dr Wan Azizah juga menunjukkan PBB dan Unicef sama-sama melabelkan keganasan terhadap wanita semasa pandemi Covid-19 sebagai “pandemi dalam pandemi” atau “keganasan intim” untuk menyatakan keparahan situasi di mana Malaysia tidak terhindar.

Namun, dia mengeluh bahawa tidak banyak yang dapat dilakukan olehnya dan rakan-rakan Ahli Parlimennya, dengan Parlimen tidak bertemu selama hampir enam bulan, walaupun dengan nasihat Yang Di Pertuan Agong untuk bersidang semula.

“Kerana itu isu-isu Rakyat tidak dapat diperdebatkan secara menyeluruh. Selain isu-isu ini yang baru saja saya sebutkan, perbezaan ekonomi, kesihatan mental masyarakat, keganasan rumah tangga, anak-anak dan isteri yang mati di tangan pengasuh dan suami mereka, dan isu sistem pendidikan yang terus menjadi pusat perhatian tanpa penyelesaian yang tepat dari kerajaan.

“Di antara dasar yang lebih kuat yang kami naikkan ke peringkat persekutuan termasuk memperincikan garis panduan perkahwinan di bawah umur yang kemudian menyebabkan Selangor berkomitmen untuk menjadi negeri pertama yang mengubah undang-undang perkahwinannya.

“Inisiatif kami yang lain berkait rapat dengan isu hangat yang sedang dibincangkan sekarang ialah gangguan seksual. Parlimen harus bersidang semula, ”katanya sambil menambahkan bagaimana PKR dan PH tetap komited untuk membentangkan Peta Hubungan Gangguan Seksual pada sesi Parlimen berikutnya.

Isu lain yang Dr Wan Azizah sebutkan dari tidak mengadakan Parlimen adalah bagaimana negara itu tidak dapat membuat pendirian terhadap topik global lain seperti pembersihan etnik dan apartheid yang sedang dilakukan oleh Israel terhadap Palestin.

Baca Lagi | Polis menangkap ahli politik Sabah yang dituduh melakukan kesalahan seksual

Selain itu, dia meminta pemerintah untuk meningkatkan kadar vaksinasi bagi negara untuk mempercepat objektifnya untuk mencapai kekebalan terhadap Covid-19, dengan mengatakan bahawa rakyat dan ekonomi telah menderita sangat banyak dari penutupan berulang dan prosedur operasi standard yang cepat berubah.

Dia mengakhiri ucapannya dengan meminta semua anggota parti dan pemimpin wanita menyebarkan ideologi PKR ke kalangan mereka untuk memperkukuhkan lagi kedudukan dan liputan parti. “Bagi sebuah parti politik, pilihan raya adalah medan perang kami dan kemenangan akan selalu menjadi objektif kami, dan untuk menang, kami mesti sentiasa relevan,” tambahnya.

Read Previous

UAE mengalahkan Harimau Malaya dalam kelayakan Piala Dunia

Read Next

Anwar mengatakan kematian mungkin dapat dielakkan sekiranya vaksin tiba seperti yang dirancang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here